MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
254. Pismo
Pismonoši iz Zagreba: O tajnoj molitvi
 
Kako da se ne molimo Bogu, kad se neprestano molimo ljudima, koji nam bez Božije pomoći ne mogu ništa pomoći? Mimo Boga neće nam lekar isceliti ranu, ni junak pružiti zaštitu, ni učitelj naučiti znanju, ni sveštenik objaviti istinu. Kad se tako usrdno molimo posrednicima, kako da se ne molimo Najneposrednijem, koji čuje bez slušalice, i vidi bez naočari, i uslužuje bez poštonoše, i doznaje sve bez svedoka?
Da l’ da se molimo samo javno ili tajno, pitaš? I jedno i drugo. Samo znajmo, da se pri javnoj molitvi treba čuvati od licemerenja pred ljudima a pri tajnoj samoopravdanja pred Bogom. Evo jednog primera tajne molitve.
„Gospode, ne znam šta bih prosio od Tebe. Ti jedini znaš, šta je meni potrebno. Ti mene voliš više nego što ja umem sebe voleti. Oče, daj slugi Tvojemu ono što ja ni iskati ne umem. Ne usuđujem se prositi ni stradanje ni uživanje, nego samo stojim pred Tobom, sa srcem svojim otvorenim prema Tebi. Ti vidiš potrebe, koje ja ne znam; pogledaj i učini po milosti Tvojoj. Udari i isceli, obori me i podigni me. Treptim i ćutim pred Tvojom svetom voljom, i pred Tvojim sudovima, nepostižnim za mene. Prinosim sebe Tebi na žrtvu. Nema u meni želje osim želje da ispunim volju Tvoju. Nauči me moliti se. Sam Ti u meni moli se! Amin.“ (Jedna tajna molitva mitropolita Moskovskog Filareta, nađena po smrti mu u njegovim hartijama).

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *