MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
240. Pismo
Bratu Čedi M.: O hercegovačkim sokolima
 
Ništa bez vere u živoga Boga.
Ništa bez molitve živome Bogu.
Ništa bez pomoći živoga Boga.
Bez toga niti je bilo koga velikog i slavnog u Hercegovini, niti jeste, niti će biti. Vi ste to shvatili i svojim sokolima preporučili. I Vaši sokoli to su shvatili i svoj život verom osvetlili i nadahnuli. Zato su tako silni i čestiti i složni i celomudreni i poslušni i bratoljubivi – ti Vaši sokoli Hercegovački. Neka bi dao živi Bog, da se za svakoga od njih može reći ono što apostol kaže – da bude savršen Božiji čovjek, spreman za svako dobro djelo (2 Tim. 3, 17). Jer to i jeste cilj mladih sokola Vaših:
da budu pripravljeni za svako dobro delo;
pripravljeni uzvišenijem mislima, koje dopiru do najviših nebesa;
pripravljeni blagorodnijim osjećajima pravde i ljubavi, koja obuhvata sav narod, i sve narode Božije kao ono Hristos raširenih ruku na krstu;
pripravljeni jakom voljom, izgrađenom, očvrslom, i spremnom svakoga trenutka na svako delo dobrote, milosti, čovekoljublja i bogoljublja.
Takvi nam ljudi trebaju, takvi sokoli, takvi Hercegovci. I nikako drukčiji do samo takvi – pripravljeni za svako dobro delo; to jest, da su gotovi sa hitrinom i radošću učiniti svako dobro delo, za koje im se svakog dana i svakog trenutka ukaže prilika.
A ko je pripravljen za svako dobro delo? Koji čovek, a koji soko? Ja ne bih znao dati boljeg odgovora od onoga što ga je apostol Pavle dao; a odgovor glasi: savršen čovjek Božiji. Dakle, za svako dobro delo pripravljen je samo i jedino – savršen čovek Božiji. Drugim rečima: ko nije savršen čovek Božiji, taj nije ni pripravan za svako dobro delo. A ako je soko ono ljudsko biće, koje je pripravno za svako dobro delo, onda je jasno, mislim, da soko mora biti savršen čovek Božiji.
Zemlja se ne pokreće zemljom nego nebesima. Vi ste ovo razumeli; zbog toga ste više uspeli od onih, koji zemlju zemljom guraju, pa umorni padaju i ostaju. Bog Vas živeo i blagoslovio.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.