MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
238. Pismo
Profesoru Jovanu P.: Molitva za umnožavanje ljubavi
i iskorenjenje mržnje
 
Vi bi hteli, da Crkva sastavi jednu naročitu molitvu Bogu za sadašnje vreme i sadašnje potrebe ljudi. To bi Vi želeli, i Vaša je želja pohvalna. No zar ima nešto potrebnije ljudima našeg vremena od čiste i svete ljubavi? E pa znajte, da Crkva ima jednu propisanu i sjajnu molitvu za umnoženje ljubavi i iskorenjenje mržnje. Ja ću Vam evo prevesti i na-vesti jedan deo te molitve:
„Gospode Bože naš, kao Bog milostivo pogledaj na osušenu bez ljubavi zemlju srca našega i zaleđenu od mržnje, od samoljublja i bezbrojnih bezakonja. Ispusti kaplju blagodati tvoga presvetoga Duha, bogato ju orosi, da bude plodonosna; da od plamena ljubavi prema tebi uzraste koren svih vrlina – strah tvoj, i neleniva briga za spasenje bližnjih, uz to još iskorenjenje svih strasti, raznih zala, i licemerja. Usrdno te molimo kao blagodetelja svih ljudi: hitno nas usliši i čovekoljubno pomiluj.
Obnovi zapovest novu, koju si dao, Gospode, učenicima da ljube drug druga; obnovi ju istinski blagodaću svetoga Duha tvojega u dušama i srcima našim, tako kako bi pohitali da se potrudimo za ono što je tebi ugodno a bližnjima na korist i spasenje. Molimo ti se, blagodetelju, usliši nas i milostivo pogledaj.
Da budemo savršeni u ljubavi tvojoj, Bože naš, i da imamo nelicemernu ljubav prema bližnjemu – prinudi nas na to, Gospode, blagodaću Duha tvojega. Jer ako neko misli, da tebe ljubi, međutim, brata svoga mrzi, laža je i u tami hodi. Zato, Milostivi, razgori duše i srca naša ljubavlju prema tebi i prema braći – molimo ti se: kao milostiv hitno usliši nas i kao darežljiv pomiluj.“
Bog nam na pomoć!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *