MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
232. Pismo
Revizoru Marku N.: O vaspitanju starih i mladih
 
Pišete, kako volite decu zbog njihove divne blagodarnosti, koja je kod starijih prilično utupljena. Navodite primere. Navešću i ja bar jedan. Isidor mitropolit petrogradski pričao je često, kako je kao dete morao ići bosonog. Neki čovek po imenu Petar smiluje se i kupi mu nanule (lapte) od lipove kore za 5 kopejki. Ovo malo dobročinstvo tako se duboko urezalo u pamet Isidorovu, da je posle kroz pedeset godina kao sveštenik i vladika stalno na službama spominjao – svoga dobrotvora Petra.
Dalje pišete, da baš zato što volite decu vi ih sažaljevate. Jer je došlo teško vreme za decu, za dušu detinju, za karakter detinji. Sablazan odasvuda. Neodređenosti i suprotnosti kao hladni vetrovi biju decu i doma i u školi i na ulici. I ne samo da se u dva časa iznose pred decu dve sasvim suprotne teorije o životu, o vladanju, o porodici, o domovini, nego se još i suprotnim primerima deca zbunjuju. Pa bi Vi hteli neko naročito vaspitanje za decu, koje bi ih zaštitilo od savremenih neduga i sablazni. Međutim, On je rekao: ako se ne vratite i ne budete kao djeca, nećete ući u Carstvo Nebesko. Hristos, dakle, ističe veću potrebu za vaspitavanjem starijih nego li dece. On pokazuje i metod, kako treba stariji da se vaspitavaju. Vrlo prosto: ugledanjem na decu. No On je rekao i kako treba decu vaspitavati. Opet vrlo prosto: pustite djecu neka priđu k meni, i ne branite im. Samo neka deca priđu Hristu, a sve ostalo je Njegovo delo. I jedini zadatak roditelja jeste, da ne brane deci da priđu Hristu.
I tako, dakle, pustite decu neka priđu Hristu, i pustite starce neka priđu deci. U prisustvu Hrista, svoga najvećeg Prijatelja, deca će se ne samo naučiti nego i osnažiti. Jer Hristos ne uči samo, nego daje i blagodatnu duhovnu silu, da deca mogu izvršiti što nauče. Hristos je večna Mladost. Ta večna Mladost priziva decu, da im daruje silu, da ne ostare duhom, nego da se zauvek održe mladi, bodri i radosni. Rečju – mudrost Hristovog vaspitanja dece sastoji se u tome, da deca uvek ostanu deca, i ne pretvore se u starce. Nasuprot toj mudrosti stoji školsko sholastičko, vaspitanje, koje svom silom teži, da od dece što pre stvori starce; da im istakne starce za primer, da im ulije staračke misli u razum, da im smežura srce staračkim skepticizmom i pesimizmom. Mesto da starci postanu kao deca, starci stvaraju od dece starce. I tako, niti sami ulaze u carstvo Hristovo niti dadu deci da uđu. Otuda žalbe svuda po Evropi, da je omladina u očajanju. Neka bi Hristos blagoslovio i podmladio omladinu evropsku.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.