MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
230. Pismo
Čitaču bez razumevanja: O nebeskoj milosti
 
Tvoje čitanje prevazilazi tvoje razumevanje Svetoga Pisma. Neiskazano je velika milost nebeska, a ti ropćeš govoreći: zašto mi nebo uze jedinicu ćerku? Uze je možda baš zato da je spase od tebe.
Nenadmašna je milost nebeska, a ti govoriš huleći: kad su nebesa milostiva, zašto sunce sažiže, i voda plavi, i crv nagriza, i pomor mori – zašto? Zato što ljudi po nerazumu i zlobi odvraćaju se od blaga nebeskog zakona i srljaju u ponor pakla, pa je potrebno, da ih nebo opomene, trgne i spasi koliko se da spasti. Jesi li čuo priču o ocu, koji je iz ljubavi odsekao ruku svom detetu? Uhvatili razbojnici dete i pobegli. Otac pojuri za njima sa mačem u ruci. Stigne ih pred samom kapijom od kule u času kad je dete za ruku vučeno preko praga. Bez dvoumljenja otac zamahne mačem i odseče ruku svom detetu pa ga onda uzme i odnese kući. Reci, šta je bolje: to što je otac odsekao jednu ruku detetu, da bi ga jednorukog spasao, ili pak da je pustio da ga razbojnici na komade seku i peku?
Nedostižan je i potpuno natprirodan Tvorac u milosti Svojoj. Ili zar nije nedostižno i natprirodno ono što se čulo sa Krsta: Oprosti im, Oče, jer ne znaju šta rade? Odmah do Tvorca po milosti stoje angeli sveti. Oni se danonoćno trude, da spasu duše ljudske, koje su im poverene. Priča se za jednog hajduka kako je sreo popa, uperio pušku na nj i viknuo: devedeset i devet sam njih ubio, sad ćeš ti biti stoti! Pop reče, da je gotov za smrt no zaiska vode od hajduka. Hajduk mu donese vode. No dok je pop pio vodu, dođe smrtni čas hajduku, i on pade i izdahnu. Tada se đavoli počeše sporiti s angelima oko njegove duše. Đavoli su nabrojali 99 zločina hajdukovih kao i ostala sitnija grešenja. Odgovore angeli: Nije vaš, nego je naš! Jer je učinio dva velika jevanđelska dela: prvo, ispovedio je pred sveštenikom, da je ubio 99 ljudi, i drugo napojio je žednoga.
Dakle, čak i slučajna nenamerna dobra dela uračunali su sveti angeli onom zlotvoru, a ti se još pitaš: zar su nebesa milostiva? Zaista milost svoju pokazuju nebesa i prema tebi, kad te drže u životu kao hulitelja, i trpeljivo čekaju tvoje pokajanje.
Mir ti i milost od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.