MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
229. Pismo
Jednom Mačvaninu koji pita nešto što je van pitanja
 
Pitaš, zbog čega pravoslavna i katolička crkva nazivaju Bogorodicu „spasiteljem“ govoreći: presvetaja Bogorodice, spasi nas – kad je jedan Spasitelj, Isus Hristos, Car i Gospod? Takvo pitanje postavljaš, i čekaš odgovor. Da znaš samo, kako je lako postavljati neumesna pitanja pa udobno čekati odgovore? Ovo lukavo tvoje pitanje nije tvoje ni od tebe nego od onih, koji još od Rata neprestano krstare po Mačvi, prodajući amerikansku pamet Mačvanima.
Istina je, da je jedan Spasitelj sveta i Mesija, koji je za nas pretrpeo krsne muke i smrt, Načelnik i Svršitelj vjere Isus (Jevr. 12, 2). Otuda, nema dva Spasitelja nego jedan. Ali je istina, da i Bogorodica može da spase ljude od bede i nemoći, što svedoči iskustvo. Ona može da daruje spasenje izmolivši ga od Sina svoga, Spasitelja sveta.
Mi se molimo i svetim apostolima: sveti apostoli, spasite nas! Ovim opet ne priznajemo mnogo Spasitelja nego jednog, jedinog. A molimo se apostolima, da kao duhovno prosvećeniji i moralno zaslužniji, te u svemu Bogu bliži, izmole za nas spasenje od onog jedinog Spasitelja sveta.
I svetom Nikoli možemo mi u molitvi reći: sveti Nikola, spasi nas! Time ne priznajemo svetog Nikolu za Spasitelja sveta, ravnog Hristu, niti odstupamo od one istine, da je svagda za svagda jedan jedini Spasitelj sveta. Nego se molimo sv. Nikoli, ili ma kom drugom svecu, da nas spase izmoljenom od Spasitelja milošću.
Slučaj – dosta sličan kao kad se molimo prinčevima i princezama, da izmole nešto za nas od cara; ili kad se molimo bliskim srodnicima jednog sudije, da se zauzmu za nas.
Jer mi verujemo u rodbinu Božiju, u familiju Hristovu, duhovnu i moralnu, proslavljenu i besmrtnu. Svako telesno rodbinstvo i srodstvo na zemlji jeste samo slika ili simvol nebeskog božanskog srodstva.
Mir ti i radost od Hrista vaskrslog.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.