MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
22. Pismo
Penzioneru S. P. koji na svoj način tumači kinesko-japanski rat
 
Priznati moram: začudilo me Vaše tumačenje sadašnjeg rata između Kineza i Japanaca. Velite: otklonjena je ratna opasnost od Evrope. Rat je prenet na suprotnu stranu zemlje, tamo gde je noć kad je kod nas dan. I Vi likujući proričete mir Evropi.
Zar je Vama sladak mir kad čujete o ratu među ljudima ma na kom kraju sveta? Zar Vam prija jelo i piće, i veselje i bioskop, smeh i šala, kad pružite misao svoju do mandžurskih polja i pogledate na promrzle, krvave, izgladnele, pozverene ljude, potomke istog praroditelja, od koga je i Vaš narod i Vi sami? Vi svako veče slušate šta Vam radio blebeće u uši, i mislite da od toga postajete mudriji! Najvažnije što bi vam radio u naše dane mogao saopštiti to je jauk hiljade ranjenika i ropac hiljade samrtnika; i ridanje majki, udovica i dece u dve velike carevine ljudske. Sve su to ljudi kao i Vi, žive duše, žedne života i sreće. I nad njima visi isto sunce koje i nad Vama. I njih gleda suzno oko Božije koje i Vas.
Nije, dakle, vreme likovanju nego žalosti. I to žalosti ne jednog ili dva čoveka, nego žalosti naroda i plemena i država. Kad evropske starešine oglašuju državnu žalost zbog smrti kakvog princa Burbonskog ili Savojskog, kako da zaborave da oglase žalost zbog nasilne smrti hiljade i hiljade ljudskih bića, koja su u očima Tvorčevim svi prinčevi? Da su narodi Evrope bolje prosvećeni, oni bi zaveli državnu i narodnu žalost zbog rata ma na kom delu globa. Zatvorili bi kafane i igračnice i kockarnice i bioskope, i zabranili bi sva suluda uveseljenja za vreme dok traje prolivanje krvi među braćom i susedima. Sve zbog žalosti i iz samilosti. Kako bi se nebesa radovala, kad bi Sloveni prvi ovo uveli!
Vi ćete se možda slatko nasmejati ovom što vam pišem. Znam. I Pilat bi se nasmejao. Ali znam, da se Hristos ne bi nasmejao.
A što se tiče Vašeg proročanstva, da je Evropi osiguran mir time što se ratni oganj pojavio daleko od nje, budite veoma oprezni. Ne verujte sebi ni svome proročanstvu. Kad šuma gori na jednom kraju, ne može li vetar preneti varnicu i na drugi kraj?
Mir Vam i milost od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *