MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
225. Pismo
Jednom usamljeniku: O nemiru duševnom
 
Svega imaš, samo mira nemaš. Sve bi dao za mir, ali mir ti ne dolazi. Još od rata nemir ti vlada u duši. Mislio si i misliš: pucao si u borbi; možda si nekoga i ubio. Možda sad nečija majka tuguje za sinom jedincom, koga si ti umrtvio; pa uz majku i supruga mu, i deca, i braća, i sestre, i druga rodbina. Možda proklinju ubicu njegovog, a ubica si ti. Ko zna, šta te još može postići, tebe i decu tvoju? Eto s takvim mislima hodiš i radiš; s takvim mislima ležeš i ustaješ. I nemir, sa strahom, ljuto muči dušu tvoju.
Zar ne slušaš na svakom bogosluženju nesravnjivi blagoslov Crkve Božije: Mir vsjem! Mir svima! Ko još u svetu izvan Crkve izgovara te divne reči: Mir svima! i to sa takvom toplinom i u tako punom i svestranom značenju. Mir politički i građanski, mir spoljni i unutarnji, mir među ljudima i među narodima, mir sa Bogom i sa savešću, mir sa hvaliteljima i sa goniteljima, sa životom i sa smrću, sa zemljom i sa nebesima, jednom rečju -mir koji prevazilazi svako poimanje čovečije (Fil. 4, 7), – taj mir propoveda Crkva svima sinovima čovečjim po svima zemljama i ostrvima zemaljskim. Ovako govori hrišćanski pesnik:
„Ako te život izmuči
Pa um i srce uzmuti,
Ako te zlobnom roptanju nauči
I ljubav i veru pogasi –
Sagni se s toplim suzama
Podnožje Krsta zagrli,
I bićeš izmiren s nebesima,
Sa samim sobom i sa ljudima!“
(Ruski pesnik Nikitin: Molitva deteta).
Pokloni se Gospodu Isusu, Knjazu mira; dodirni se krvavih nogu Njegovih, i mir tvoj biće ti povraćen. Jer je On mir naš (Ef. 2,14). Otuda kad Crkva govori: mir svima, isto je kao da govori: Hristos svima! Hristos sa svima! Hristos u svima! Amin.
Hristos, mir tvoj, neka bude s tobom i u tebi!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *