MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
216. Pismo
Gospodinu Stevanu I.: Mera za meru
 
Naljutili ste se na jednog velmožu, što Vas nije hteo primiti kad ste mu se prijavili. No još više Vas naljutilo, što je slagao. Kad ste se Vi prijavili njegovom momku, ovaj se uspeo na gornji sprat, vratio se odmah i saopštio: „gospodin nije doma“. A Vi ste se uverili, da je bio doma. Pitate se u ljutini, kako može tako jedan ugledan gospodin da laže? Pa eto vidite da može! Laž kao dim uvlači se i u palate kao i u čerge. No da li ste pomislili, da ste možda Vi krivi za laž toga gospodina? Da li niste i Vi kadgod slično postupili prema nekom drugom? Da li niste i Vi nekome posetiocu ili moliocu javili iz svoje kuće, da niste kod kuće? Ako zaista nikad niste, onda laž onog velmože pada na njegovu glavu; ako li jeste, onda je njegova laž kazna Vašoj laži. Mera za meru. Kakvom mjerom mjerite, onakom će vam se mjeriti, rekao je Bog. To se kazuje i pričom o nemilostivom slugi (Mt. 18). To se potvrdilo i na jednom visokom ruskom činovniku u vreme svetog Serafima Sarovskog. Došao neki gubernijski činovnik u manastir prepodobnom ocu Serafimu sa željom, da vidi ovog Božijeg čoveka i da ga pita za neki savet. Kad je zakucao na keliju Serafimovu, odgovori mu starac iznutra: nisam doma! nisam doma! Začudi se činovnik, postoji malo pa opet zakuca i javi svoje ime. Ali opet mu dođe isti odgovor: nisam doma! nisam doma! Zaprepašćeni činovnik nije više kucao, nego je ćuteći čekao pred vratima. Najzad otvori starac vrata i pojavi se na pragu. Tada činovnik pun gneva reče starcu:
– Ja sam, oče, bio kod Vas već pet puta, i Vi me niste hteli udostojiti prijema ni blagoslova! Na to mu odgovori prozorljivi starac:
– Ja sam postupio onako kako Vi postupate često sa onima, koji se Vama prijavljuju. Kad neko zamoli da uđe k Vama, Vaše sluge odgovaraju:
– Nije gospodin doma, nije!
Starac je hteo tim načinom, tom očiglednom i bolnom nastavom, da pouči onoga gospodina. Mera za meru. Ovo je pravilo, od koga se čovek može spasti samo pokajanjem. Ako se čovek pokaje za greh prema drugima, onda drugi ne ponavljaju njegov greh prema njemu.
Mir ti i radost od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *