MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
207. Pismo
„Ljubitelju istine“: O zlim duhovima
 
Kažeš, kako veruješ u Boga, ali nikako ne veruješ, da postoje demoni. Ima priča o nekom stranom čoveku, koji došavši u Misir htede pošto-poto okupati se u reci Nilu, radi uspomene. Govorili mu meštani, da u Nilu ima krokodila, i da ne pliva na dubinu. No on nije verovao, da postoje krokodili, pa se nasmejao toj „bapskoj“ priči i, kao dobar plivač, pouzdan u sebe, zapliva daleko u mutni Nil. Najednom krokodil uzdigne glavu, i svojim testerama od zuba preseče plivača na pola. I tako taj hrabri bednik niti je za života verovao u postojanje krokodila niti je u smrti imao vremena da poveruje.
Odričući đavole ti odričeš i veliki deo jevanđelskih istina. Odričeš da je đavo kušao Hrista, i da je Hristos izgonio zle duhove iz ljudi, i da je On skršio vlast demona nad ljudima. Jer najbliži učenik Gospodnji, sveti Jovan, tvrdi da je Hristos došao u svet, da uništi vlast đavolsku nad ljudima govoreći: zato se javi Sin Božiji, da razori djela đavolja (1 Jn. 3, 8).
Rekao je jedan veliki pesnik:
Više ima stvari između neba i zemlje
Nego što to čovek i sanjati može (Šekspir).
Ti odričeš đavole ne što ti to hoćeš, nego što đavo tako hoće. Jesi li bio u ratu? Svaka vojska pravi zasede i vešto se skriva, da bi neprijatelj pomislio, da je nema. Za jednog vojskovođu najradosnija je vest, da neprijatelj poveruje, da ni njega ni njegove vojske nema. Nekada se đavo otvoreno javljao ljudima i strahom lovio ih u svoje mreže. U naše pak vreme njegova je taktika skrivanja; njegovo zadovoljstvo, da ga ljudi odriču i misle kao da on i ne postoji. No bojim se, da đavo nikome nije bliži do onome ko tvrdi, da đavola nema. Na ovome svetu mi smo kao na bojištu, u borbi protiv neprijatelja i javnih i tajnih. Teško nama, ako odreknemo tajne neprijatelje. Šta će nam koristiti pobeda nad vucima i medvedima, ako nas ujede zmija iz trave?

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *