MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
197. Pismo
Rusu u izgnanstvu: O jedinom nepostidnom
 
Bezmalo ste u očajanju. Zašto? Zato što se stidite onih ljudi, u koje ste polagali nadu za svoju otadžbinu. Jedni su od njih pomrli kao na pola puta, zavivši u crninu Vaše nade u njih. Drugi su još živi za ovaj svetski vašar, ali su mrtvi za Vas zbog sebičnosti i strašljivosti. Treći, četvrti, peti – brzo su zasijali kao veliki ljudi, no ubrzo su pogrebli svoj ruski sjaj u pepelu zapadnom. Sada se ne usuđujete više ni u koga verovati, da se ne bi opet postideli i stidom kao bičem šibali svoje preostale dane, „goneći ih od sebe kao beslovesnu stoku i slepo hvatajući nove dane bez nade u njih“. No zašto se ne prilepite nadom svojom uz Onoga, od koga nije pao stid ni na koga u ruskoj prošlosti? Mislim na Sina Božijega, za Koga se venčala duša ruskog naroda od pre hiljadu godina. Svaki koji vjeruje u Njega, neće se postidjeti, tvrdi apostol (Rim. 10, 11).
U Njega su poverovali kneževi vaši, koji se prvi krstom krstiše – verovaše i ne postideše se.
U Njega verovaše vaši duhovnici, pešternici i podvižnici – verovaše i ne postideše se.
U Njega verovaše najbolji carevi vaši, i stavljajući krunu svoju ukraj sebe, klečaše pred veličanstvom slave Njegove – verovaše i ne postideše se.
Stotine hiljada ruskih mučenika i samomučenika, radi imena Njegova, verovaše u Njega – verovaše i ne postideše se.
Stotine miliona ruskih ljudi i žena i devica i dece živeše u ovom veku verom u Njega, a sad žive u besmrtnoj, nebeskoj Rusiji – niti Ga se postideše na zemlji niti Ga se, još manje, stide na nebesima.
U ovoj pustinji svetskoj, gde ujedaju i zmije i neverni ljudi, On je jedina Bakarna Zmija, koja ne sipa iz Sebe otrov no lek. Pogledajte u NJ, kao što su otrovani Izrailjci u pustinji gledali u Mojsijevu bakarnu zmiju. Pogledajte u NJ, i otrov, kojim Vas je svet otrovao, izaći će iz Vas. I kao zdravi Vi ćete kroz Hrista gledati u ljude; gledaćete sa milošću i sažaljenjem a ne sa nadeždom u njih, koja prevazilazi njihove moći. Sveta Rusija nikad nije ni očekivala svoje spasenje od tvari nego od Tvorca.
Mir Vam i radost od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *