MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
191. Pismo
Bratstvu „Sv. Ilije“: Isaija likuj!
 
Zašto se peva ova sveštena pesma i pri venčanju i pri sečenju kolača? Vi znate, mislim, smisao ove pesme. Neka likuje prorok Isaija jer se njegovo proročanstvo obistinilo. Proročanska reč, koju izreče Isaija pred carem Ahazom i narodom glasi: eto, djevojka će zatrudnjeti i rodiće sina, i nadjenuće mu ime Emanuilo (Is. 7,14). Emanuilo znači: s nama Bog. Emanuilo – izgovaraju Srbi skraćeno: Manojlo. Rođenje Hrista od Devojke i Duha najsvetije je rođenje, od kada se za rođenje zna u svetu. Kroz to rođenje javila se tajna ljubavi Božije prema ljudima: Bog se obukao u telo čovečije, da ljude spase. Pa pošto je brak namenjen rađanju i razmnožavanju roda ljudskog, to se peva ova pesma, Isaije likuj, da podseti mladence na čistotu i svetinju braka, i na promisao Božiji, po kome se deca i rađaju. Da bi mladenci imali strah od Boga i držali u vidu više duhovni i moralni značaj svoje bračne veze nego li telesni.
Krsna slava je verski običaj našega naroda. Zašto se i pri lomljenju kolača peva Isaije likuj? Mislim zato što je Hristos nazvao Sebe hlebom. Ja sam hljeb života… i još: Ja sam hljeb živi koji siđe s neba; ako ko jede od ovoga hljeba živjeće vavijek (Jn. 6, 48. 51). Pri lomljenju kolača, hleba zemaljskog, Crkva hita da nas podseti na hleb života, na večno živog Spasa Hrista. Da bi nas kroz to opomenula na duhovnu hranu.
U oba slučaja, dakle, Crkva hoće da uzdigne misli naše od telesnog ka duhovnom -tamo od telesne veze ka vezi duše sa Bogom, ovde od telesne hrane ka duhovnoj hrani.
Mir vam i radost od Emanuila.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *