MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
175. Pismo
Gospodinu štediši: O crkvenom sjaju
 
Vama je nerazumljivo, zašto Crkva pravoslavna dozvoljava toliki unutarnji sjaj: u dragocenim ikonama, u srebrnim kandilima, zlatnim putirima, brokatnim odeždama, i drugim skupim predmetima? Zato što hoće, da svim tim zlehudim sjajem podseti ljude na večni sjaj nebesa;
da ih otrgne ma i za čas, od njihove bede zemaljske i opomene na onaj drugi svet, na nebesku domovinu njinu, na carstvo večne sreće i večne radosti;
da im predstavi – koliko je to zemlji moguće – načinom materijalnim i simvoličnim, onu raskoš i ono bogatstvo, kojim obiluje svet duhovni, i kojim treba da obiluje duša hrišćanina, zatvorena u telo, kao što je sav onaj sjaj zatvoren unutra u kamene zidove hrama.
No ovo je samo opšta napomena. Međutim, svaki predmet posebice, i oblik, i boja, i šara, ima u pravoslavnom hramu osobeni duhovni značaj. Ukupno i posebno, dakle, sve to simvolično izražava pouku, put ka spasenju, spasonosnu dramu života Hristova, obećanja Hristova, ili neku tajnu Carstva Nebesnoga.
Vi mislite, da bi se sve to moglo pretvoriti u hleb i -pojesti! Pa kad se pojede – šta onda? Ako telo pojede hranu duševnu, čime će se duša hraniti? Zar niste čuli ono što je ceo svet čuo, kako su bezbožnici moskovski sve to pretvorili u hleb i pojeli, pa ipak sad gladuju – i to tako gladuju kako se u Rusiji nije gladovalo od vremena Askolda i Dira? Ne živi čovjek jedino od hleba telesnoga no i od duhovnoga. A sve stvari i utvari u svetome hramu, svojim značenjem hrana su duhovna za duše ljudske.
Uđite dublje u nauku hrišćansku, koja je za nas putnike zemaljske važnija od svih drugih nauka, pa ćete razumeti i razumevši odbaciti sadanje svoje misli i zameniti ih mislima pravilnim.
Mir Vam i blagoslov.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.