MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
157. Pismo
Težaku Predragu A.: O Tri straha demonska
 
Pročitao si negde priču iz života svetoga Jovana Vostrskog. Jednom kad je ovaj blaženi Jovan stajao na molitvi otvori mu se duhovni vid, i on ugleda demone. Niti su se smeli približiti čoveku Božijem niti su se hteli daleko od njega udaljiti. Videći ih obuzete strahom upita ih Jovan, od čega se oni najviše plaše? Odgovore demoni: od tri stvari, od onoga što vi hrišćani nosite o vratu, od onoga čime se mijete u Crkvi, i od onoga što jedete u Crkvi. – Opet upita čovek Božiji: a od ovoga troga čega se najviše plašite? Odgovore mu građani pakla: od onoga što jedete u Crkvi.
Zar ti ovo nije jasno? Ono što hrišćani nose o vratu jeste krst. Ono čime se krštavaju ili krope u Crkvi jeste osvećena voda. A ono što jedu u Crkvi jeste sveto Pričešće. Krst je znamenje pobede kroz stradanje iz ljubavi. Osvećena voda čisti i označava čistotu duhovnu i telesnu. Pričešće je nebeska trpeza, na kojoj se predlaže duši za hranu telo i krv Božija. Zar je, dakle, čudo, što paklene sile drhte od ovoga troga? One došaptavaju ljudima sasvim suprotne savete, i to:
1) da pošto poto izbegavaju svako stradanje, čime hoće da iz srca ljudskih iskorene ljubav i čovekoljublje;
2) da žive u nečistoti grehovnoj, čime hoće da učine ljude svojim podanicima i bliskim srodnicima i udalje ih od prečistog Boga; i
3) da more i umore dušu svoju glađu ne dajući joj nikakvu božansku hranu – za kojom duša po prirodi čezne – no da se hrane samo zemaljskom hranom kao životinje. A pričešća se najviše boje pakleni duhovi zbog toga što je ono kruna čovekovog uzvišenja do Boga i sjedinjenja s Bogom.
Od Boga ti blagoslov i mir.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *