MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
150. Pismo
Sirotoj ženi: O uspešnoj molitvi
 
Živite u velikoj oskudici, sa mužem i mlađim sinom. Stariji sin je već odavno činovnik. Ali on se bio potpuno otpadio od svojih roditelja. Godinama se nije hteo javiti ni pismom niti kakvim darom vama, sirotim i brižnim roditeljima. Otac nije hteo više ni čuti za njega. No Vi ste ga blažili zastupajući sina, i izvinjavajući ovim-onim njegov nemar prema vama. U tajnosti pak lili ste suze i molili se Bogu za otpadnog sina. I tako je to trajalo nekoliko godina. Vašu materinsku dušu ispunjavao je strah i stid; strah, da otac ne prokune sina, a stid, da ga se javno ne odrekne. Zbog toga ste sve usrdnije i sve češće uzdizali molitve onome, koji je jedini u stanju pomoći. Molili ste se, postili ste, palili sveće, činili milostinju i sve ostalo što vera propisuje. Neprestano, iz dana u noć, evo već sedam godina. Ni sustala, ni posumnjala!
Najzad, posle sedam godina, dobili ste ono što ste od Boga prosili. Dobili ste sina. Srce ogrubelog sina okrenulo se prema roditeljima. O prošlom Vaskrsu primili ste od njega pokajničko pismo i uputnicu. Moli za oproštaj. Čudi se samom sebi, kako je tako dugo mogao biti tup prema svojim roditeljima. Kao da mu se neka tvrda krljušt uhvatila oko srca. Obećava uredno pisati i slati pomoć. Obećanje je ispunio. Svake nedelje dolazi vam sad pismo od njega, a svaki mesec uputnica. Majčinoj radosti nigde kraja. Vaša blagodarnost Bogu prevazilazi reči i izliva se u suzama.
I ja se radujem Vašoj radosti i blagodarim Bogu, poštovana gospođo. Ja Vas u svoj zbilji nazivam Gospođom. Vaše gospodstvo nije u množini zemaljskih stvari, ni u prolaznom blagu, ni u sujeti ljudskoj. Niti je Vaše gospodstvo zasnovano na gospodskoj krvi, nego na gospodskom duhu. Vi ste uzdigli dušu svoju do Cara nad carevima i Gospodara nad gospodarima. Mislima Vi s Njim opštite, molitvama s Njim razgovarate. On je vazduh i svetlost Vaše duše, vazda prisutan pred duhovnim vidom Vašim. S kim god govorite, Vi govorite kao sa trećim. Jer Bog je drugi, između Vas i svakog Vašeg sagovornika. Vi govorite kroz Boga svakome kome govorite, kao što i mislite pre govora kroz Boga. Vi ste sluškinja Božija, zato i kći Božija. Otuda – Vaše gospodstvo i Vaše plemstvo. To je jedino gospodstvo, koje se ne gubi; jedino plemstvo, koje je večito. Ono se zadobija verom; održava suznim molitvama. Na Vaše molitve odgovorio je Gospod tajanstveno u srcu Vašem onako kao negda ženi Hananejki: o ženo, velika je vjera tvoja, neka ti bude kako hoćeš! I bilo je onako kako ste Vi hteli. Zabludelog sina povratio Vam je Gospod na pravi put; spasao ga od kletve očeve, koja vodi večnoj smrti, a oca od očajanja. Vas će pak Svevišnji nagraditi za veru Vašu još i time, što će sve jače utvrđivati Vaše duhovno gospodstvo i plemstvo, dok ne pređete u večno carstvo, gde gospoduju Hristovi plemići.
Mir Vam i blagoslov od Hrista.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.