MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
14. Pismo
Hadži Jovanu koji pita: Šta je najvažnije za spasenje duše
 
I ja ću tebe nešto upitati, dragi saputniče, pa kakav odgovor daš meni dao si i sebi. Šta je, dakle, najvažnije za dete novorođenče? Da li hrana, ili topljenje, ili kupanje, ili čuvanje? Možeš reći, da je nešto od ovoga neophodnije od drugoga, no priznati moraš, da je sve ovo četvoro veoma važno za pravilno napredovanje deteta.
Duša jednog probuđenog i pokajanog čoveka jeste kao tek rođeno dete. Seti se, kako je Hristos govorio Nikodimu o ponovnom rođenju čoveka. Novorođenoj duši potrebno je i da se hrani naukom Hristovom, i da se čisti postom i molitvom, i da se greje ljubavlju naspram Stvoritelja svoga, i da se bodro čuva kontrolom misli i želja od svih strela i paguba.
Nije li Spasitelj poručio nama preko apostola Svojih: ako imate ljubav k meni, zapovijesti moje držite! Nije rekao držite jednu zapovest, nego držite zapovesti, to jest – sve. A Hristove zapovesti odnose se na naše trudove oko naše sopstvene duše. Nije jedan trud nego mnogi trudovi.
Ti si poznat voćar. Koliko trudova imaš ti oko jedne voćke? I nijedan ne izostavljaš. Kako onda smemo izostavi-ti ijedan trud oko duše svoje, jedine imovine naše, koju nesiti grob ne guta?
Gle, ti si smatrao, da je za tvoju dušu potreban bio čak i hadžiluk u Jerusalim. To nije izrična zapovest Božija, pa ipak si ti iz ljubavi prema Gospodu svome i radi duše svoje i taj trud preduzeo. Kako li onda smemo prenebreći ma i jednu izričnu zapovest Spasitelja našeg kao malovažnu?
Mir ti i radost od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *