MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
136. Pismo
Jednom častoljubcu: O Klevetnicima
 
Gorčiš se na klevetnike. Do sada si, veliš, gonio sudom 44 klevetnika! Vređali ti čast. Iznosili neistine o tebi, tvome karakteru, tvojim poduzećima, pa čak i o tvojoj porodici. Veliki deo imanja bacio si na parničenje s klevetnicima. Život bi, kažeš, bio lep, samo da nije u svetu ovih „podmuklih zloreka“. Ali oni ti dodijaše. A ti se mučiš i trošiš, da od svakog zloreka odbraniš svoju čast.
Zaista, oni tebe nehrišćanski napadaju, ali i ti se boriš protiv njih nehrišćanskim načinom. Seti se prvo, kako je Načalnik vere naše postupao u slučajevima klevetničkih napada. Nijem kao jagnje pred onijem koji ga striže, tako ne otvori usta svojih (Dap. 8,32). No evo ti za primer i jednog cara zemaljskog. Izađu jednom nekoliko laskavaca pred cara Konstantina Velikog, i počnu caru opadati neke opake ljude, koji ruže i klevetaju svoga cara. Ali se ovi klevetnici, kažu, nisu zadržali samo na ružnim rečima i lagarijama, nego su pribegli i jednom strašnom nedelu. Naime: otišli su pred mermerni kip carev u gradu, pa su ga dotle udarali kamenjem i gvožđem, dokle nisu lice carevo na kipu nagrdili, nos odbili, i čelo izbušili. Ćutke sasluša car Konstantin ovu optužbu. Pa onda car opipa rukom svoje lice, nos i čelo, i odgovori: „I lice mi je čisto, i čelo zdravo, i nos na svom mestu!“ Postideše se laskavci, pa pobegoše ispred lica careva.
Ko je posle Sina Božijeg više klevetan u svetu od apostola svetih? Pa su usta klevetnika zasuta grobnom prašinom, a apostolima su podignute crkve po svoj vasioni. Ako je duša tvoja zdrava i čista pred Bogom, ništa joj ne mogu nauditi laži ljudske ni demonske. Jer laži su kao vetar s prašinom što dođe i prođe, a istina stoji. To je potvrđeno iskustvom svih misaonih ljudi od pamtiveka do danas. To iskustvo iznosi i premudri car ovim rečima: istinita usta stoje tvrdo do vijeka, a jezik lažljivi za čas (Priče 12, 19).
Ne muči se više, dakle, i ne troši se; ne brani svoju čast od nečasnih, jer su kao prolazni zvuk. Nego brani čast Božiju, i Bog će braniti tvoju. A Božija čast brani se držanjem i širenjem istine Hristove.
Mir i radost od Gospoda.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *