MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
133. Pismo
Starici: O vaskrsenju tela
 
Naša je vera sva skroz – vera vaskrsenja. Ona vaskrsava zamrle duše, što je mislim veće čudo, kako onda da ne bude moćna vaskrsnuti i tela? Ti i ispovedaš svoju tvrdu veru u svemoćnoga Boga, Tvorca neba i zemlje, ali te ipak muči pitanje: kako će Bog vaskrsnuti ostarela i uvenula tela? Čuvaj se da ne naličiš na neprijatelje Hristove, sadukeje, koji su tobož verovali u Boga a odricali vaskrsenje iz mrtvih.
Mlada ili stara tela nisu li u smrti jednaka? I ne razlažu li se i jedna i druga u prašinu, iz koje su prvobitno i sazdana? Ali i jedna i druga podjednako će lako vaskrsnuti u poslednji dan, u Dan Suda, rečju Sazdatelja. Niti će staračka slabost nogu usporiti niti mladačka lakonogost ubrzati dizanje mrtvih iz prašine grobne. Reč Božija sve može: Ona oživljuje i umrtvljuje, stvara i uništava. Sve je moguće Bogu.
Kažeš naivno, kako ne bi nikako želela, da u sadašnjem svom staračkom i jadnom telu budeš u Carstvu Hristovom. Nećeš ni biti, sestro, ne boj se! Kad zamrla duša jednog bezbožnika vaskrsne i oživi verom, nova mu duša jedva što liči na staru mrtvu dušu, ali njegova ličnost ostaje sebe svesna na celoj liniji njegovog života. Nešto slično kao kad neko skine rite i obuče se u svilu. Slično će biti i s telima. Imaju tjelesa nebeska i tjelesa zemaljska, telesa duhovna, neraspadljiva, i telesa telesna, zemaljska, raspadljiva. Ma kakva da su tela zemaljska, mlada ili stara, ona su pravi gad prema telima nebeskim. Sveti Ipolit mučenik piše: „Mi verujemo, da će tela vaskrsnuti ne takva kakva su sad no čista i nepodložna povredi. Svakom telu vratiće se njegova duša“. Kako je neverovatno različit cvet jednog drveta od njegovog korena! Pa ipak celo i istovetno drvo sadržano je u korenu, i opet celo i istovetno drvo sadržano je u cvetu. Pa kao što cvet lepotom svojom premaša koren, tako će vaskrsla tela lepotom svojom premašiti zemaljska tela naša.
Raduj se, dakle, kćeri vaskrsloga Gospoda! I s radošću pričešćuj se telom i krvlju Hristovom. Time ćeš prigotoviti sebi nebesko telo, slično Njegovom; telo, koje po moći i krasoti prevazilazi sve što se u ovom svetu okom može sagledati i snom sanjati.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *