MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
132. Pismo
Roditelju koji piša: Ima li duhova
 
Ožalošćeni za umrlim sinom Vi ste tek sad, pod starost, pribegli crkvi za utehu. Pitate: ima li duhova? To je pre svega kao da pitate: ima li Boga? Jer Bog je duh, nestvoreni, večni, svemudri, svemogući, sveblagi. Oko Boga Stvoritelja postoji carstvo stvorenih duhova. To su kola svetih i blaženih angela. Bezbroj puta oni su se javljali ljudima, pa čak i životinjama, od stvorenja sveta pa sve do danas. Mnogi i mnogi slučajevi tih angelskih javljanja zapisani su u Bibliji, naročito u Novom Zavetu, i u istoriji Crkve hrišćanske. I da ne govorim o duhovima tame i zlobe, koje je Gospod Isus progonio iz ljudi. To su od Boga otpali pakleni duhovi, u večnoj senci smrti i očajanja.
No Vas, znam, najviše interesuje, da li postoje duhovi umrlih ljudi, te i duh Vašega upokojenog sina? Postoje. To postojanje posle smrti i jeste jedini cilj i smisao našeg kratkog postojanja na zemlji. Čoveče Božiji: Hristom i kroz Hrista sve je otkriveno i pokazano: i Bog, i duhovi svetlosti, i duhovi tame, i žive duše umrlih pravednika, i očajne duše nepokajanih grešnika („bogataš i Lazar“).
Čitajte u Jevanđelju, kako su se u vreme preobraženja Gospodnjeg na Tavoru javile duše Mojseja i Ilije. Čitajte dalje, kako su se u času smrti Hristove otvorili grobovi i umrli se javili u gradu živi. Ovim je blagi Spasitelj hteo pre Svoga vaskrsenja da posvedoči svetu opšte vaskrsenje svih ljudi – ali jednih za život večni a drugih za osudu (Jn. 5,29).
Još pitate: ako postoje duhovi, kakvi su? Da Vam ne da Bog videti duhove mraka i zlobe ni u ovom ni u onom svetu! A kakvi su oni koji se udostoje dobiti onaj svijet, to jest Carstvo Nebesko, odgovoreno je u Jevanđelju. Odgovor je dao sam Mesija sveta govoreći, da su oni kao anđeli, i sinovi su Božiji (Lk. 20, 36).
Neka bi svemoćni Gospod naš Isus darovao i vašem dragom sinu ono carstvo pravog i stvarnog života među svetim angelima Svojim.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.