MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
131. Pismo
Đakonu P. N.: O sujeverju bezbožnika
 
Susreo si se, pišeš, sa čovekom, koji ne veruje u Boga, međutim pun je sujeverja. Sreo si ga prošlog leta u banji. On ti je priznao, da nikad nije verovao u Boga, ali da je od detinjstva pružao dlan cigankama, da mu vračaju. To i sada čini. I vatreno dokazuje, kako njegova ciganka vračara zna više od svih akademija nauka. Osim toga boji se zlih očiju. Zbog toga šeta ulicom uvek oborene glave. Utorak smatra zlokobnim danom; i toga dana niti što radi niti izlazi iz kuće. Od broja 13 beži kao od ognja. Jednom se neko našalio i napisao broj 13 na stolu pred njim. On je besno skočio i digao stolicu na onoga šaljivčinu. Inače je po izgledu gospodin čovek, književan i bogat.
Šta te čudi, dragi đakone? To li, što bezboštvo i sujeverje idu zajedno? No to je u neprirodnosti sasvim prirodno. Laž je i jedno i drugo, i oboje proističu od onoga koga su najistinitija usta nazvala: otac laži. Istina je uvek ista, a laž je kao kameleon što se javlja u raznim bojama. Nije to nikakav paradoks – to prijateljstvo između bezboštva i sujeverja – kako si ti mislio, nego nešto sasvim podudarno kao ram i slika. Svako bezboštvo uramljeno je čvrsto u sujevericu. I jedna laž stalno gostuje kod druge.
Kad je car Saul otkazao poslušnost Bogu i Samuilu proroku Božijem, otišao je vračari u Endor, da čuje istinu i potraži savet. Filip Egalite, kralj francuski, hvalio se dvema stvarima: ateizmom i doznanjem sudbe po gustišu od kafe u šolji. Nisi li čitao u Pismu, kako se Pilat i Irod, dve laži, izmiriše pred osudom Istine na smrt? I u taj se dan pomiriše Pilat i Irod među sobom; jer prije bijahu u zavadi (Lk. 23,12). I danas se često mire dve laži kad im prestoji borba protiv istine. Pogledaj sujeverje bezbožnih Jevreja, kad hoćahu pošto poto ubiti Hrista! Isusa pak povedoše od Kajafe u sudnicu. A bješe jutro, i oni ne uđoše u sudnicu da se ne bi oskrnavili (Jn. 18, 28). Jer im beše praznik. Ubiti nevina čoveka njih nije poganilo a ući o prazniku u sudnicu jeste! Istovetne stvari događaju se danas kod bezbožnika u Rusiji. Kod onih koji su odbacili veru nabujalo je sujeverje kao poplava. No oni bednici i ne slute, da odbacivši istinitoga Boga predali su sebe potpuno vlasti arhiprotivnika Božijeg, onoga skrivenoga glumca, koji je nazvat: krvnik ljudski od početka… laža i otac laži. To naravno ne sluti ni tvoj poznanik gospodin iz banje, koji je odbacio Boga i zamenio ga cigankom vračarom.
Hristos voskrese!

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *