MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
124. Pismo
Jednom domaćinu koji se žali na „gladan hleb“
 
Spadaš među prve domaćine u selu. Svake godine sabiraš mnogo žita, tako mnogo, da bi tvoj sused mogao s tolikom količinom ishraniti dvojno više čeljadi. On ne sabere ni po dva tovara na glavu, a ti sabiraš po pet i po šest tovara na glavu. I njemu dotiče i pretiče, a ti sa stidom svake godine dokupljuješ. Pišeš, kako tvoji ukućani mnogo jedu, i nikad siti. „Zinula neka hala iz njih, pa neprestano jedu i nikad siti. Kao da je prokleto!“
Ne znam, da li je prokleto, no da nije blagosloveno, to je sigurno. Na tvoje prvo pismo ja nisam znao šta da ti odgovorim, dok mi nisi u ovom drugom pismu opisao život u kući tvoga suseda. Sad mi je stvar jasnija. Tvoj sused je bogomoljac, i kad hoće da seje on prvo nosi seme u Crkvu, da sveštenik blagoslovi; a kad prvi snop ovrše, opet nosi u Crkvu na blagoslov. Ti to nikad ne činiš. To je jedno. Drugo, sam priznaješ, da je tvoj otac prigrabio celo imanje za interes jednome dužniku, od koga je pozajmljenu glavnicu već tri puta bio naplatio. Siromašak se morao doseliti sa svoga ognjišta u varoš, gde je služio za hleb svojoj deci, dok mu vremenom jedan sin nije otvorio bakalnicu i ogazdio se. Sada je obeskućeni dužnik tvoga oca postao imućniji od sina tvoga oca. I to je po pravdi Božijoj.
Spomenuću ti dve slavne reči narodne; prvo: „neblagosloveno-nesito“, i drugo: „oteto-prokleto“. Ove dve reči objašnjavaju ono što se u tvojoj kući zbiva. Objašnjavaju ono što si ti dobro nazvao „gladan hleb“. Rekao je Gospod Bog kroz jednog proroka narodu negda izbranome: ali ako neuzaslušaš glasa Gospoda Boga svojega da držiš i tvoriš sve zapovijesti njegove mnogo ćeš sjemena iznijeti u polje, a malo ćeš sabrati (5 Mojs. 28, 15, 38). I opet kroz drugoga: jedete, a ne bivate siti; pijete, a ne napijate se; odijevate se, a nijedan ne može da se zgrije; i koji zarađuje novce, meće ih u prodrt tobolac (Agej 1, 6).
Nije li ovo mudrome dosta? Kad Bog blagoslovi, onda nije teško sa pet hlebova nahraniti pet hiljada ljudi. A kad ne blagoslovi, onda biva onako kako je sada u tvojoj kući. Kao što Bog puni vlat zrnom, tako On puni i hleb sitošću. I kao što ostavlja vlat bez zrna, tako On, Svemoćni, oduzima sitost neblagoslovenom hlebu. Ako hoćeš, primi ovu nauku i skrušeno išti od Gospoda svoga ono što ti sav svet ne može dati. Mir ti i milost od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *