MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
123. Pismo
Pravniku Đorđu M.: O drugoj zapovesti
 
Kao veran pravoslavac ti bi hteo da braniš veru svoju od najamnika što se odrodiše i odveriše iz Judinih pobuda. Oni ti govore da su ikone idoli, i da se poklonjenje ikonama protivi drugoj zapovesti Božijoj. Izlazi, dakle, da je pravo Hrišćanstvo idolopoklonstvo! To tvrde sektaši, koji su se javili u svet tek pre jednog ljudskog veka!
Upitaj ih, ko je poništio idole na Balkanu? Ko je ispraznio Atinu i Rim od šume idolskih kipova i hramova? Ko je oborio Jupitera, i Dijanu Efesku i Astarotu Vavilonsku, i Izidu Misirsku? Ko je svukao Peruna s Kijevskog brda i bacio u Dnjepar? Ko je očistio od idola prednju Aziju, severnu Afriku i svu Evropu? Da li to novi sektaši ili velika Crkva Hristova, koja je u ljutoj borbi protiv idolopoklonstva dala na milione ljudskih žrtava i svoj kalendar ispunila imenima mučenika za veru u jednog istinitog Boga? Njihova sekta nema ni jednog jedinog mučenika za veru Hristovu. Niti je ona uništila ijednog idola u svetu. Oni uopšte nemaju nikakvog kalendara hrišćanskog. I kada bi ga hteli imati, ne bi ga mogli sastaviti od svojih svetaca nego od svojih pamfletista i brošurista. Ako im je do borbe sa idolopoklonstvom, šta traže na Balkanu, gde su paganski idoli našli skloništa jedino u muzejima? Kad im srce gori revnošću protiv idola, zašto ne idu u široku Aziju, i u Afriku, i među crvenokožare amerikanske, gde je paganizam na žalost u jeku danas kao i pre hiljade godina? Svakako ne idu u te predele zbog toga što je tamo život jednog misionara u opasnosti. Čitao si o Don Kihotu, kako je oglasio vetrenjače mirnih ljudi za utvrđene zamkove svojih neprijatelja, pa onda jurišao na njih u bojnoj opremi, da ih osvoji. Tako su i oni oglasili naše svete ikone za idole, pa besomučno jurišaju na njih. Jer im se ne ide nikako u džungle azijske i afričke.
A ti znaj, da kako je dan različit od noći tako su hrišćanske ikone različne od paganskih idola. Idoli su kipovi izmišljenih i uobraženih bića, dok su ikone izobraženja svetitelja, koji su u istini živeli na zemlji, svojom verom proslavili Hrista, a na nebu udostojili se Carstva Božijega. Onamo maštarije, ovde stvarnost. Onamo laži i opsene, ovde istina i samo istina. Idoli odvode čoveka od pravoga Boga, dok ikone privode čoveka pravome Bogu. Svojom drugom zapovešću Stvoritelj je hteo odvratiti ljudski rod od onog što ga odvaja od Njega, to jest odvratiti ga od svih demonskih laži, opsena i maštarija.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *