MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
120. Pismo
Jednom bogoslovu: O značenju reči Ef. 5, 16
 
Iskupljujte vreme. Tako glase reči svetoga oca našega Pavla apostola. Pitaš, šta znače reči: iskupljujte vreme? Blaženi Jeronim tumači ovako: „Kad upotrebljavamo vreme na dobra dela, tada ga iskupljujemo“. Blaženi Teofan Zatvornik kaže: „Obraćati vreme na svoju korist za svoje večne ciljeve“. Reči Božijeg apostola imaju slično značenje kao i reči Božije: trgujte dok se ja vratim. A kada se vrati On, to jest kada Hristos ponovo dođe da sudi svetu, pitaće nas, kako smo trgovali sa datim nam talantima? Kako smo upotrebljavali vreme svoga života? Da li smo jeftino davali za skupo, kao Jakov, ili skupo za jevtino, kao Isav? Da li smo podlegli sablaznima ovog prolaznog veka i prodali dušu svoju za slatke gorčine zemaljske, ili smo sve dali za dušu svoju?
Zato izvršuj zapovesti Hristove svaki dan kako prilike iziskuju. Time ćeš isplaćivati dane darovane ti od Boga. Jer u istini iskupljivati znači bukvalno plaćati. Plaćaj sitnim, da dobiješ krupno. Argatuj malo, da caruješ večno. Jer Stvoritelj naš obećao nam je večno carovanje u večnom životu. Ako je neko i okovan sužanj u tamnici, neka se ne lenji i ne govori: ja nisam u stanju ništa činiti! Neka se kaje i moli Bogu od jutra do noći u mraku tamničkom. I to će mu Bog uračunati isto kao i onom ko svojim bogatstvom zida crkve. Stvoritelj naš vidi svačije prilike, i traži od svakoga čoveka da čini ono što može prema prilikama.
Savi vrat svakome danu neka posluži diši tvojoj. Ispuni ga dihanjem Duha Božijega iz sebe, koji pokreće na sve dobro. Ako to ne učiniš, on će tebe zgužvati kao krpu i odneti u sunovrat. Slično bujnom potoku, koga nevešti ne umeju da navrate na svoju vodenicu nego se spuste niza nj – u ponor. Tako je i vreme našeg života ovde na zemlji. Razumne spasava i diže na krilima, a bezumne obara i kotrlja u propast. Jednima služi, nad drugima gospodari. Vreme je za jedne sedlo, za druge jahač. Svetlost Hristova neka te prosveti.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *