MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
11. Pismo
Zdravku T., težaku, koji pita: Šta označavaju reči
Hristove: Ja sam došao da bacim oganj na zemlju
 
Mi često govorimo o ognju zavisti, i ognju mržnje, i ognju pohote, i ognju svake opake strasti. Naravno, taj oganj ni-je doneo na zemlju Car istine i ljubavi Hristos. Daleko od toga! Taj nečisti oganj dolazi od vihora ognja paklenoga što zapljuskuje i zemlju.
Hristos je doneo onaj sveti oganj, kojim je On od večnosti i u večnosti plamteo i svetlio. To je oganj istine i ljubavi, oganj čisti, božanski, sa večnoga ognjišta, koji se naziva Sveta Trojica. Plamen istine, iz koga se razleva toplina ljubavi.
To je oganj kojim hrišćanin gori ali ne sagoreva, kao što je kupina u pustinji gorela a nije sagorevala.
To je onaj oganj što ga je osećao prorok Jeremija u kostima svojim, što ga je neodoljivo gonio, da javlja istinu Božiju(Jer.23,29).
To je onaj oganj što je sišao na apostole u vidu ognjenih jezika, što je prosvetio i osvetlio proste ribare i učinio ih najvećim mudracima.
To je onaj oganj, kojim je svetlilo lice arhiđakona Stevana i činilo ga sličnim anđelu Božijem.
To je duhovni oganj istine i ljubavi, kojim su apostoli i misionari hrišćanski preporodili svet, oživeli leš neznabožnog čovečanstva, očistili ga, osvetili i prosvetili. Sve što ima dobra u svetu, od toga je ognja nebeskoga, što ga je Gospod bacio na zemlju.
To je nebeski oganj, kojim se duša čisti kao što se zlato čisti zemaljskim ognjem. Pri svetlosti toga ognja mi raspoznajemo put; saznajemo odakle smo i kuda idemo; poznajemo Oca svog nebeskog i otadžbinu večitu. Od toga ognja srce se naše zagreva neiskazanom ljubavlju prema Hristu, kao što su i ona dva apostola u Emausu osetili i opisali: ne goraše li naše srce u nama kad nam govoraše.
Taj oganj pokrenuo je Hrista da siđe sa nebesa na zemlju, i pokreće nas da se uzdižemo ka nebesima.
Mi smo se svi krstili tim svetim ognjem, po reči Jovanovoj: ja vas krštavam vodom, a On (Hristos) će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem.
Taj oganj stvara u srcu čovekovom neopisivu revnost prema svakom dobru. On pravednika raduje a grešnika muči. I nas on često muči, sve dok se potpunce ne očistimo od svake nepravde i nečistote. Jer je pisano: Bog je oganj koji sažiže grešnike.
Mir ti i radost od Boga.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.