MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
117. Pismo
Hadžiji Mladenu S.: O redu zapovesti u zakonu
 
Ti znaš deset Božijih zapovesti. Znaš red njihov, sve kako idu jedna za drugom. I taj red tebi je mio. Na tablicama Mojsejevim ispisane su te zapovesti po redu, i to četiri na prvoj tablici a šest na drugoj. Prve četiri određuju odnos čoveka prema Bogu a drugih šest određuje odnos čoveka prema čoveku. Na našim drevnim ikonostasima videćeš uvek tako: četiri zapovesti na jednoj tablici a šest na drugoj.
Na jednom si se zbunio! Čitajući Jevanđelje ti si našao, kako je Gospod Hristos izložio te zapovesti drugim redom a ne onim kako si ih još u osnovnoj školi naučio. Na ime, kad Mu je prišao neki bogati mladić i zapitao, šta da čini te da zadobije život večni, Gospod mu je odgovorio: ne čini preljube, ne ubij, ne ukradi, ne svedoči lažno, poštuj oca svojega i mater svoju (Lk. 18, 20). Sad se ti čudiš i pitaš: zašto Hristos nije izrekao zapovesti po starom redu nego ih obrnuo?
O brate dragi, neiskazana je mudrost Božija! Sa Svojom nebeskom mudrošću Hristos je među ljudima bio sav praktičan. On je primenjivao tu mudrost shodno slučaju kao melem shodno rani. Ne zaboravi: On govori mladom čoveku, i to još bogatom. A koji se greh najviše lepi za mladost i bogatstvo ako ne preljuba? Kao polip za debelo drvo! prozirući duboko i tačno u prošlost mladićevu Gospod hoće da ga opomene ne samo na zapovesti Božije nego i na greh njegove bogataške mladosti.
Da je pred Gospoda stao ubica i pitao Ga za zapovesti Božije, ja verujem, da bi mu On prvo rekao: ne ubij!
Da je preda NJ stao lopov, On bi prvo rekao: ne ukradi!
Da je preda NJ stao krivokletnik, On bi prvo rekao: ne svedoči lažno!
Da je preda NJ izašao nepoštovalac roditelja, On bi na prvo mesto istakao zapovest: poštuj oca svojega i mater svoju!
Nemoj, dakle, ni za trenutak pomisliti, da je Gospod slučajno ispremetao zapovesti, ili čak da je on zaboravio red njihov. Ta On ih je i dao, kako bi ih zaboravio! On je u mraku Sinajskom pri grmljenju gromova i sevanju munja ispisao prstom na kamenim skrižalima deset Svojih zapovesti i predao ih slugi Svojemu Mojseju. Ali kad je on isti sišao kao Lekar među ljude, primenjivao je prema bolestima i lek.
Mir ti i blagoslov od Hrista.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.