MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
111. Pismo
Ocu koji se žali na neblagodarnog sina
 
Pišeš kako si ga slao na trgovačke škole, da bi postao učeniji i bolji od tebe. On je postao učeniji ali – mnogo gori od tebe. I svoj i tvoj ugled u varoši upropastio je za kraće vreme nego što je tebi trebalo da dođeš do kalfenskog prava. Školujući ga na strani ti si štedeo ne samo na svom telu, nego i na Bogu i na duši svojoj. Prestao si bio hoditi u Crkvu – košta; treba sveću zapaliti i dati groš na tas! Prestao si bio i krsnu slavu slaviti – košta: kolač, pa gosti, pa sveštenik! Sve si to napustio, samo da bi se on osposobio u Beču i Parizu. I zaista postao je u nekim stvarima sposobniji od tebe: zna bolje zavodne i razvodne knjige, i duplo knjigovodstvo. Ali mušterije se nekako odbile od tvoga dućana. Kamenio si se od čuda. Kako to, pitao si sam sebe, ovaj moj sin zna jezike i veštine i valute i bilanse cele Evrope, pa k meni prostaku dolazio narod, a k njemu veštaku niko, pa niko? Jadni čoveče, ti zaboravljaš jednu malenkost, od koje zavisi i uspeh u trgovini i pobeda u ratu. Narod hoće čoveka, a ti mu nudiš veštaka. Narod se boji da ima posla sa veštakom nečovekom. Zato tvoje ranije mušterije oborene glave mimohode tvoj dućan i zaviruju u druge trgovine.
Krupnim blagom si kupio nečoveka, propasnika. Tvoj sin neće da zna ni za što od svega onoga što se u narodu i vašem gradu poštuje. Bog, duša, molitva, slava, milosrđe, čovečnost, snishodljivost – sve su to za njega bajke vas starih trgovaca prostaka. On je u radnji uvek nervozan i ljutit; samo je u kafani veseo. Kafana mu je u stvari kuća, a dom i dućan – izletišta. No koga kafana blagosilja, kuća ga proklinje.
Najzad te prevario tako vešto, da si se sad potpuno uverio, da je zaista sposobniji od tebe. Objasnio ti, da je za uspeh i modernizovanje radnje nužno da se tvoje ime skine a njegovo ispiše. Ti si nezlobivo pristao na njegov predlog, a on, veštak duplog knjigovodstva, sproveo je to kod sudova. Ti nisi ni slutio, šta je to sve značilo, dok on jednoga dana, ljutit posle noćnog pijančenja, nije otvoreno rekao, da si ti običan prosjak sa ulice, bez igde ičega svoga. Posrćući ti si otišao u sud, pa advokatima, pa prijateljima. No svi oni, razbravši stvar, rekli su ti jedno: da te je sin vešto i potpuno isključio iz imovine tvoje. I mnogo mi još pišeš o uzaludnim pokušajima da povratiš ono što si znojem i poštenjem kroz ceo vek sticao i stekao. Pa najzad u očajanju pitaš, da li je grešno, da ubiješ sina – nečoveka?
Što ćeš ubijati mrtvoga? Nije li svaki nečovek lešina, koja se raspada na očigled sveta? Ne ubijaj, dakle, svoga sina, nego apeluj na Onoga, koji jedini može i tvoga sina oživeti i tebe spasti. Bolje budi prosjak sa dušom nego zločinac bez duše. Ti si još uvek bogatiji od sina tvoga. I ti njemu možeš više pomoći nego on tebi. Vrati se na ono što si bio napustio radi sina. Vrati se Bogu, crkvi, krsnoj slavi; duši svojoj vrati se. Pa ako nemaš sveće ni kolača ni groševa, Bog vidi, ti prinesi mesto toga uzdahe, i suze, i molitve. Ako baš moradneš prositi, ti govori na tuđim pragovima: udelite što za hleb i za sveću – hleb meni starcu za hranu, a sveću sinu mome za spasenje! Tako reci i na pragu bivšeg tvog dućana, neka i on čuje. A kad sa stidom isprosiš, to je kao da si zaradio. Onda otiđi i zapali sveću u Crkvi Božijoj. Time ćeš svevideća nebesa potresti, i ona će ti pomoći. Bolje ćeš raspraviti stvar svećom nego sekirom.
Bog neka ti je na pomoć.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *