MISIONARSKA PISMA

 

MISIONARSKA PISMA
 
104. Pismo
Težaku Ostoji R. koji pita: Da li ima blagoslovenih
i neblagoslovenih ljudi
 
Naravno da ima. Jer da nema ne bi imalo smisla ni prositi blagoslov niti govoriti o blagoslovu. Blagosloven ili neblagosloven – pa to čini glavnu razliku među ljudima. Neraskidljiva zajednica s Bogom donosi blagoslov, a odlučenost od Boga znači neblagoslov. Tome uči i jevanđeljska priča o poslušnom i bludnom sinu.
Od jednog blagoslovenog čeljadeta može cela kuća da napreduje u svemu, a od jednog neblagoslovenog opet može cela kuća da nazaduje u svemu. Jesi li čitao u Svetom Pismu prekrasnu povest o blagoslovenom Josifu, koga zavidljiva braća prodadoše misirskim trgovcima? Po blagom Promislu Božijem, koji uvek štiti pravednika, bi Josif preprodan Petefriju, velikašu cara misirskoga. A ovaj velikaš poznavši poštenje Josifovo postavi ga nad celim imanjem svojim. A kad ga postavi nad domom svojim i nad svijem što imaše, od tada blagoslovi Gospod dom toga Misirca radi Josifa; i blagoslov Gospodnji bješe na svemu što imaše u kući i u polju (1 Mojs. 39,5). Tako u Svetom Pismu, tako i u životu sada i svagda. Ili zar nisi nikad čuo u tvom selu gde neko kaže: otkako mi to čeljade uđe u kuću, blagoslov Božiji uđe mi u kuću? Pronicljivi razum narodni, nadahnjivat Duhom Božijim, dublje proniče u tajne bivanja i događanja od zamorenih mozgova onih koji van Duha Božijeg mere i sude.
Isto tako ima u svetu i lica neblagoslovenih ili, kako bi Turci rekli, baksuznih. Bezverna i moralno nečista duša uvek je baksuzna. „Za sirovo drvo da se uhvati, osušilo bi se“. Prorok Jona bežao je od Boga i protivio se zapovesti Božijoj. Time se on odvojio od blagoslova Božijeg. Zbog toga umalo ne propade od bure lađa, na kojoj se on vozio. Čim su Jonu udaljili s lađe, bura je prestala. Međutim, zbog blagoslovenog Pavla spase se od bure druga jedna lađa na putu za Rim, i na lađi 276 duša, po reči anđela Božijeg koji na snu reče Pavlu; Ne boj se, Pavle! Ti moraš izići pred ćesara; i evo Bog ti je darovao sve koji plove sa tobom (Dap. 27, 24). Naročito se u ratu mnogo misli i govori o ljudima dobrosrećnim i zlosrećnim. To i jesu ljudi s blagoslovom ili bez blagoslova. Isus Navin izgubio jednu bitku kod grada Gaja zbog baksuzluka nekog lopova Ahana Ben-Harmijevog. Ili zar nisi čuo nikoga gde kaže: kako mi uđe u kuću to čeljade, ili: kako se uortačih s tim čovekom, sve mi pođe unazad? Kad se uortače čovek od zla i čovek od dobra, kako će napredovati, kad jedan tegli nazad a drugi napred? Dokle car Solomon služaše jednome pravome Bogu, bi dobro i za njega i za njegov dom i za njegov narod. Ali car Solomon napokon uze sebi za žene i neke neznabožne Misirke, koje doneše baksuzluk i njemu i domu njegovu i carstvu njegovu. Jer zbog tih žena osta Solomon za navek posramljen; dom njegov oboji se bratskom krvlju, a carstvo se njegovo raskomada. Tako u Svetom Pismu, tako i u životu sada i svakada.
A ti se ne boj, ako samo uzaslušaš one reči Solomonovog oca, koje Solomon nije hteo do kraja slušati: Blago čovjeku koji ne ide na vijeće bezbožničko, i na putu grješničkom ne stoji, i u društvu dušegubnika ne sjedi (Ps. 1,1). Blagoslovena ti Nova Godina.

Ključne reči:

2 komentar(a)

  1. Gospode oprosti grijehe nasih predaka , mase grijehe i smiluj se svima nama.Amin

  2. Predivno i mudro

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.