NASLOVNA » Društvo, Inoslavni, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Ministar kulture Srbije: Deo kulturnog blaga SPC će moći da se vrati u Hrvatsku tek kada se za to steknu uslovi

Ministar kulture Srbije: Deo kulturnog blaga SPC će moći da se vrati u Hrvatsku tek kada se za to steknu uslovi

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je za RTS da nema razloga da se pregovori o poglavlju 26 ne odvijaju nesmetano, da je Srbija otvorena za dijalog, ali i da će deo kulturnog blaga Srpske pravoslavne crkve moći da se vrati tek kad se za to steknu uslovi. Sigurno je da će hrvatska strana maksimalizovati svoje zahteve kada je reč o vraćanju kulturnog blaga, ističe Vukosavljević.

Hrvatska je dala saglasnost da se otvori poglavlje 26, koje se odnosi na obrazovanje i kulturu u pregovorima Srbije i Evropske unije. Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je za RTS da je Srbija raspoložena za dijalog.

Da li očekujete da će se pregovori o poglavlju 26 kad bude i otvoreno, odvijati nesmetano, kad je o vašem resoru reč?

Očekujem, nema razloga da se ne odvijaju nesmetano, imali smo sa njima dijalog godinama, dve komisije su radile, one su tražile povraćaj dela imovine SPC, o tome su se vodili intenzivni razgovori. U međuvremenu je Hrvatska rasformirala svoju komisiju i nije formirala novu, naša je i dalje tu, dijalog je bio dijalog je bio relativno uspešan i mi nismo imali veliki niz otvorenih pitanja, što se i videlo u ovoj takozvanoj njihovoj blokadi – ta pitanja nisu bila pominjana, već neka pitanja iz domena obrazovanja. Mi smo raspoloženi za dijalog i preduzeli smo sve razumne korake, a tako ćemo i nastaviti.

Štampa je pisala da bi mogli da nam ispostave zahtev da se vrati neko kulturno blago, manastira Krka, šta ako do toga dođe?

Sigurno je da će hrvatska strana maksimalizovati svoje zahteve, ali zna se i šta su naši uslovi, nikakvi privremeni depoi ne dolaze u obzir, jedan deo imovine SPC može da se vrati kad se obnove crkve iz kojih je sklonjeno, naša pozicija je jasna. Mi smo za dijalog, ali ne na štetu SPC i našeg kulturnog blaga.

Budžet za kulturu za 2017. veći za milijardu nego za ovu 2016. godinu. Ko će osetiti povećanje?

U najvećoj meri to povećanje će otići za završetak rekonstrukcije dva muzeja, Muzej savremene umetnosti za koji se planira da bude otvoren u oktobru naredne godine, a dobar deo sredstava odlazi na rekonstrukciju Narodnog muzej, čiji se završetak radova planira na početku 2018. godine. Sledeća je godina važna za te dve rekonstrukcije. Deo povećanja ide na zgradu TV Vojvodina, deo na povećanje plata zaposlenima u kulturi, oko pet odsto.

Oni su iz prošlog povećanja bili izostavljeni, kada će dostići druge zaposlene u javnom sektoru?

Radićemo na usaglašavanju, ali bitno je da sada nisu izostavljeni ni zaboravljeni zaposleni u kulturi.

Jedno od pitanja koje se pominjalo prethodnih dana i nedelja je zahtev Italije, a reč je o delima iz reparacione zbirke, samo vaš stav nismo čuli.

Nije bilo posebne potrebe da se oglašavam. Upravni odbor Narodnog muzeja, direktor muzeja i naša stručna javnost je dala jasna stav u vezi sa tim i sud je zauzeo stav kojim je taj zahtev odbijen. Smatramo da je sad situacija stabilna, ta priča je komplikovana i smatramo da se ta umetnička dela ovde nalaze s razlogom i pravnim osnovom i to je sve što mogu da kažem sada i nadam se da nećemo imati razloga za glavobolju u vezi sa tim.

 

Izvor: http://www.nspm.rs/hronika/vladan-vukosavljevic-deo-kulturnog-blaga-spc-ce-moci-da-se-vrati-u-hrvatsku-tek-kada-se-za-to-steknu-uslovi.html

Save

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *