NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Razno » Metanije

Metanije

Pitanje:
Pomaže Bog oče! Pronašla sam na forumu jednog pravoslavnog sajta objašnjenje za metanije, ali pošto je to objašnjenje dao mirjanin molila bih vas da mi odgovorite da li je ispravno ili ne.
Citiram: Ustav naše svete Crkve u određenim prilikama i danima zabranjuje
činjenje metanija i to poslije primanja sv. Pričešća, u sve dane
nedeljne i praznične od Roždenstva Hristovog do Bogojavljenja i od
Vaskrsa do Pedesetnice – Duhova.
Pojasni pokloni ili male metanije trebalo bi na sv. Liturgiji činiti
na riječi: – „Pridite poklonimsja…“ (3puta) – „Svajtij Bože..“ (3puta) i „Aliluja“ (3puta) – prije čitanja i poslije čitanja sv. Jevanđelja (1 put) – po završetku „Jako da Carja..“i pri pjevanju „Aliluja“ (3 puta) – poslije „Tebe pojem..“ (1 put) – poslije „Dostojno jest..’ (1 put) – prije „Otče naš“ (1 put) – pri vozglasu „Svetinje Svetima“ (1 put) – na riječi „sa strahom Božijim i vjerom..“ (1 put) – na riječi “ i svagda, sada i uvijek…“ (1 put) Neću govoriti o svojoj vjeri, koliko vjerujem, idem na Svete Liturgije i slično, ali sam od ljudi koji godinama idu na Svete Liturgije i koji su stvarno pobožni ne samo u hramu nego i u životu, vidjela da metanije čine na svim Svetim Liturgijama, bez razlike da li se radi o nedelji, nekom prazniku i slično i to najčešće na pomen Presvete Bogorodice. Molim vas da mi kažete šta je ispravno jer sam na vašem sajtu našla samo objašnjenje šta su metanije ali ne i kada se eksplicitno koriste. Ne mislim da je od neke pretjerane važnosti da li će čovjek u pravom trenutku napraviti malo ili veliko metanije već je bitnije osjetiti molitvu u srcu i ljubiti Gospoda cijelim svojim bićem. To me interesuje više zbog toga što me to zbunjuje i voljela bih da ako to činim-činim kako treba.
Sluškinja Božija
Ivana


Odgovor:
Draga Ivana, Bog ti pomogao.
Tačno je da ima malo objašnjenja za metanije i da ga je teško naći. Možda je to stoga, što postoje razna pravila i tradicije, koje se razlikuju, ne samo između pravoslavnih naroda, kao Srba, Rusa ili Grka, već ponekad i od manastira do manastira. Ali sve to nije ni zbunjujuće ni sablažnjivo, već su to samo razni načini kako se sredstva našeg spasenja koriste. Mislim da svaki od ovih raznih načina i pravila, ukoliko je utemeljen na zdravoj i Jevanđelskoj duhovnosti, u suštini se razlikuje samo spolja ali ne i po rezultatima duhovne koristi koja se dobija.
Objašnjenje koje si ti poslala mi se čini sasvim ispravno. Uostalom, i sveštenik (ili sveštenici) koji služe Liturgiju se tada i tako klanjaju, a i narod je nekada to isto činio sa njima. Ništa ne smeta, i dobro bi bilo da je tako i danas.
Pozdravlja te, o. Srba

Draga sestro Ivana, Može vernik, i treba, kad uđe u hram, pre Svete liturgije, a nikako u toku Liturgije, da učini pojasnu metaniju pred celivajućom ikonom, pa i pred drugim ikonama koje su dostupne za celivanje, pred Svetim moštima (ako ih ima) . Ali, kada počne Sveta liturgija, onda svi treba „jedno da budemo“. Svako izdvajanje, svako posebno ponašanje izaziva dekoncentraciju molitvenog opštenja, saučestvovanja sa sveštenikom koji služi i vernim narodom koji odgovara na sveštenikove pozive. Neka svaki vernik vidi sebe kako ničice pada i leži pred Gospodom, kada On ide na dobrovoljnu smrt za njega, ali neka stoji smerno, kako ga i sveštenik nekoliko puta u toku Svete liturgije potseća. Sveštenikovi pokreti u oltaru treba da potsete vernike na važnost pojedinih reči i delova Svete liturgije i da ih potstaknu na usrdniju molitvu.
U tradiciji Grka i Rusa se eventualno mogu videti pojasni pokloni i za vreme Svete Liturgije, to je njihova tradicija i svakako da kod njih ne izaziva posebnu pažnju ostalih vernika, koji to ne čine. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi, na prostoru bivše Jugoslavije, to nije tako.
Stoga, preporučujem Ti da se u toku Svete liturgije moliš Bogu i pratiš čin Litrugije bez „pojasnih metanija“, ali sa pažljivim i aktivnim molitvenim učešćem u Svetoj liturgiji.
Blagoslov i pozdrav od
o. Dušana

2 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *