Мешовити брак и деца

Питање:
Помаже Бог! Имам једну врло важну дилему која ме изгриза и од које ми је мучнина да несмијем ни промислити на њу.Ја сам правослана, крштена сам прије 4 годне.Имам своје успоне и падове са којима се борим.Мој супруг је из мјешаног брака (мајка римо католкиња а отац православац) и крштен римо католик, вјерник.У браку грађанском смо 7 година и имамо двоје дјеце, сина и кћер.Кад смо се вјенчавали није ми ништа било битно луди и заљубљени а сада све то што није било битно постала ми је ноћна мора.Супруг је јако везан за мајку и она је центар његовог свијета.Ја желим да се дјеца крсте у Православљу а он у римо католичкој вјери.Ни једно ни друго не одустајемо.Разлог мој није никакав инат већ невјерујем у благодати римокатоличке вјере.Не осјећам сладост и искреност и све оно што се ријечима не да описати и све оно што осјећам у православној цркви.Борим се против гњева у себи али све ме то јако мучи јер шта да им се нешто деси а они нису крштени.Да ли је гријех крстити дјецу без знања оца уколико се с њим никакав договор не може постићи.
Мина


Одговор:
Драга Мина, то су грешке и греси који носе дугорочније последице. У томе се садржи лакши или тежи грех – у последицама. Благородно је до брака чувати своју дественост и чистоту, и схватити да страст и пожуда није љубав; богоугодно је слушати родитеље и уважавати њихово мишљење са ким можемо или не можемо да излазимо, а када решимо да је време за удају богоугодно је да од њих трашимо благослов за то. Пре свега благослов се тражи од духовног родитеља или парохијског свештеника. То је благословен процес када неко може да вас упути да не направите одлуке које ће да вам касније штете. Ваш свештеник је био дужан да предложи да се ваш вереник крсти (прими Правослaвље) , а ако он то не жели а ви и даље мислите да постоји будућност са њим онда је ваш свештеник требао да тражи да се будући муж писмено обавеже да ће деца из вашег брака бити крштена у Православној вери. А ако и на то не би пристао онда би ви у свему овоме постали проблем а не он, јер не би било објашњиво зашто и даље инсистирате да се удате за њега.
Јесте ли венчани у Цркви? Код нас постоји велики рак који разједа наше породице да су неки и унуке дочекали живећи ван балгослова Цркве, или простије речено у блуду. Многа деца се роде ванбрачно. А брак је света Тајна која је благослов од Бога, и за побожне људе који тако улазе у њега он не може а да не успе. Црква не дозвољава мешовите бракове али снисходи, али не гарантује решавање ситуације рецимо ове у којој се ви налазите.
Није уопште грех да се деца крсте без знања оца, али биће грех ако се та ваша тајна заврши само на томе. Крештење је само парциалан улазак у Цркву, и оно НИЈЕ довољно, јер је потребно и причешће са којим се остварује целовито и суштиснко чланство у њој. А после крштења ви би требали да стално водите децу у цркву а муж ће сигурно да сазна за то, тако да ће после тога деци да се смучи свака вера гледајући ваше свађе и трзања час на једну а час на другу страну. Зато Црква не саветује мешовите бракове. Ко не послуша тај и сноси одговорност у свом животу. Мислим да треба да се договорите да онај који чешће посећује цркву да деца те вере и буду. Хајде учините то, почните да што више изучавате Православље и да изграђујуте вашу црквеност (чести одлазак у храм и ваше учешће у светим тајнама) . Са децом. Тада ће вам и Господ помоћи да она заволе свето и чисто Православље. И ваш проблем је решен.
У Христу ваш
оЉуба

One Comment

  1. Postovani,ja sam dete iz mešovitog baka.Grko- katolicke sam veroispovesti.Sada trba da krstimo dete.Ono ce biti pravoslavne veroispovesti.Sada me inreresuje kada ja dođem sa svojim detetom na liturgiju da li smem ja da se pricestim u pravoslavnoj crkvi?Hvala.