Менструални циклус и причешће.

Питање:
Помаже Бог! Благословите оче. Не знам како баш да формулишем питање. Мени је то јасно и нормално али не знам како то да објасним колегиници. Зашто жена када је у месечном циклусу не може да се причести. За мене је то тако постављено и немам шта дање да питам а тако и осећам да треба да буде, и нисам никада постављала даље питање зашто не можемо да се причешћујемо ако је то нешто што је природно. Опростите. Збогом.
Татјана


Одговор:
Драга Татјана, О томе имаш на: http: //svetosavlje.org/pastir/index2.php? qa=50 Патр. Павле каже: ” На питање: Због чега се не само у Старом Закону, него и по речима Отаца месечно прање жена сматра нечистотом – преподобни Никодим Агиорит наводи три разлога: 1. Због, схватања народа, јер сви људи сматрају нечистотом што се из тела, преко појединих органа избацује као некорисно или сувишно, као нпр. из уха, носа, плућа при кашљању итд. 2. Ово се назива нечистим, јер Бог преко телесног поучава о духовном, тј. моралном. Ако је нечисто телесно, које бива мимо воље човечије, толико су нечистији греси који се чине својом вољом.
3. “Бог назива нечистотом месечно прање жена (а то је уистину једини и главни разлог) , да спречи мужеве да се не сједињују с њима кад имају месечно прање, као што каже Теодорит, једно због достојанства мужева и поштовања жена, као што вели Исидор (Пелусиот) , и поштовања Закона и природе, према Филону, а најглавније и особито због старања о породу, деци”. (Da nam budu jasnija neka pitanja nase vere, I deo, Bgd 1998. str. 404) Поздрав, o. Срба

Comments are closed.