NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Pravoslavni brak i porodica » MASAKR NEROĐENIH

MASAKR NEROĐENIH

 

MASAKR NEROĐENIH
 

 
PRILOG 3
 
Svi oni supružnici koji znaju i čvrsto veruju u to da začeće zavisi od Božije volje nemaju nikakve zablude u vezi kontracepcije niti je u životu koriste. Ovaj prilog je namenjen drugoj grupi supružnika, u cilju sprečavanja ugrožavanja svetinje života i prekidanja novog ljudskog života.
Kontracepcija ritma ili periodična apstinencija se zasniva na seksualnoj apstinenciji za vreme plodnih dana. To se postiže uglavnom na tri načina: merenjem bazalne temperature, ispitivanjem cervikalne sluzi i vođenjem kalendara ciklusa.
Pre opisa načina na koji se sprovodi kontracepcija ritma potrebno je upoznati se sa nekim činjenicama. Oplodna sposobnost jajne ćelije traje 24 časa dok je preživljavanje spermatozoida u genitalnom traktu žene 3 dana. Od momenta ovulacije (oslobađanje jajne ćelije prskanjem folikula jajnika) do menstrualnog krvarenja u normalnim okolnostima prođe 14 dana. Ova druga faza (od ovulacije do menstrualnog krvarenja) je konstantnog trajanja dok je prva faza promenljive dužine. Od trajanja prve faze zavisi duže ili kraće trajanje tj. regularnost ili neregularnost ciklusa.
Merenje bazalne temperature. Na ovaj način se približno tačno mogu predvideti plodni dani, posebno ako su ciklusi regularni, i ako se temperatura prati već neko vreme. Ovulacija ide sa skokom temperature, otprilike u sredini ciklusa, i sa održavanjem ovih viših vrednosti sve do početka menstrualnog krvarenja. Praktično, apstinenciju treba sprovesti dva dana pre pretpostavljenog skoka i tri dana posle dokazanog skoka temperature.
Ispitivanje cervikalne sluzi. (Bilingsov metod) Posle adekvatnih instrukcija, svaka žena može sama proceniti kvalitet svoje cervikalne sluzi u sredini ciklusa. Ukoliko se na prstu izvučenom iz vagine pokaže obilna i rastegljiva traka sluzi, koja je uz to kristalno providna onda se radi o periodu neposredno pred ovulaciju i realnoj mogućnosti začeća.
Vođenje kalendara ciklusa. Ovaj se metod zasniva na proceni kritičnog dana ovulacije na osnovu dužine prethodnih menstrualnih ciklusa. Kako je druga faza konstantnog trajanja i u normalnim okolnostima traje dve nedelje, do kritičnog dana se dolazi oduzimanjem tih 14 dana od perioda trajanja ciklusa. Sa uzdržavanjem od odnosa treba početi tri dana pre procenjenog kritičnog dana, kao i tri dana posle toga.

Ključne reči:

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *