Манично-депресиван поремећај

Питање:
Помаже Бог, имам питање у вези свог тешког стања које ме сналази. Наиме болујем од манично-депресивног (биполар лл) поремећаја. Прошао сам кроз таква мрачна душевна стања и стања ума да сам често помишљао да заиста не постоји већа патња коју човјек може да издржи, молећи Бога да ми прекрати муке. Мене занима, пошто сам много читао православну Светоотачку литературу и тамо сам нашао описано стање веома слично мом које се зове УНИНИЈЕ изазвано демоном унинија, да ли је могуће да је и моје стање узроковано тим. Много би ми помогао Ваш одговор јер, у овој свој мучи и беспомоћности, лакше би ми пуно било да бар знам против чега се борим и против чега да се борим.
Н.Н


Одговор:
Бог ти помого, Поставља се питање шта човека умирује у тешка времена душевне невоље, кадаје билокаква помоћ од људи или слаба или немогућа? Умирује само савест о себи као слуги и створењу Божијем, јер само та савест има такву снагу. Чим човек из свег срца молитвено каже Богу: “Нека буде надамном, Господе мој воља твоја” тад ће да престане немир у срцу твоме. Од таквих речи које су најискреније принесене, знај да ни највеће патње више неће да те притискају, а то значи да човек, исповедајући себе као слугу и створење Божије, предавши се у потпуности вољи Божијој, одмах свим својим бићем ступа у област свете Истине, јер подчинивши се Истини, човек добија моралну и духовну слободу. Та слобода и срећа не зависе од људи и од околности.
Чамотиња, која се у монашком животу зове УНИНИЈЕ, редовно с времена на време напада оне који воде усамљенички живот. За време тог напада веома је корисно да почнеш да се бавиш неким руним радом (рукоделањем) и при томе се сећати покојника – ко је како умро, као и неумитности наше сопствене смрти која нас чека. Свако ти добро желим и од Господа утеху
о. Драган

Comments are closed.