NASLOVNA » Pomesne Crkve, SPC, TRAGOVI U VREMENU » Londonski susret srpskog i ruskog patrijarha

Londonski susret srpskog i ruskog patrijarha

Predstojatelji Moskovske Patrijaršije i Srpske Patrijaršije boravili su u odvojenim pastirskim posetama Velikoj Britaniji.

wwwpatrijarsi

Poseta Patrijarha Kirila bila je prva poseta nekog ruskog patrijarha Velikoj Britaniji, a osnovna svrha putovanja bila je sastanak sa ruskom zajednicom ali i susreti sa kanterberijskim nadbiskupom Džastinom Velbijem i kraljicom Elizabetom u Bakingemskoj palati, javlja Televizija Hram.

Patrijarh srpski Irinej je u Londonu boravio na poziv poglavara Anglikanske crkve ali i u cilju obnove i čuvanja sećanja na znameniti govor Svetog vladike Nikolaja u katedrali Svetog apostola Pavla, na Vidovdan tačno pre jednog veka, u dramatično vreme Prvog svetskog rata.

Kako javlja Televizija Hram, poslednjeg dana boravka Patrijarha srpskog u prestonici Velike Britanije organizovan je i susret dvojice poglavara, Patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila i Patrijarha srpskog Irineja.

Susretu su prisustvovali sa ruske strane predsednik Odeljenja za spoljne crkvene poslove Moskovske Patrijaršije Mitropolit volokolamski  Ilarion, a sa srpske strane nadležni episkop britansko-skandinavski Dositej.

 

Izvor: http://www.tvhram.rs/bratski-susret-u-londonu-sastanak-patrijarha-kirila-i-patrijarha-irineja-tokom-pastirske-posete

Save

3 komentar(a)

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *