Ljudi i demoni (kako pali duhovi kušaju savremenog čoveka)

Mesto boravka palih duhova

Prema učenju Pravoslavne Crkve, duhovi imaju svoje mesto boravka, svoje naseobine koje odgovaraju njihovoj prirodi i svojevoljno izabranim kvalitetima.
Mesto boravka palih anđela postao je podnebesni prostor, koji se drugačije naziva vazduhom, zemaljskom površinom i bezdanom ili adom.
Kako svedoči sveti Ignjatije Brjančaninov, „… prostor između neba i zemlje, sav vidljivi plavi bezdan, vazduh, podnebesje služe kao naseobina za pale anđele, zbačene s neba. U knjizi o Jovu pali anđeo se već prikazuje kako luta u neizmernom prostoru, u podnebesju; on je lutao po njoj, brzo ga je preletao, gonjen nezasitom zlobom prema ljudskom rodu (Jov 1,7). Sveti apostol Pavle naziva pale anđele duhovima zlobe u podnebesju (Ef. 6,12), a njihovog poglavara knezom koji vlada u vazduhu (Ef. 2,2). Dakle, pali anđeli su rasejani u beskraju vazdušnog prostora“.
O boravku demona na zemlji jasno svedoče jevanđeljske pripovesti u kojima se kazuje o njihovim različitim delovanjima i zlodelima. Oni su uzroci različitih bolesti i nemoći, mogu da ulaze u ljude i životinje i da ih muče (Lk. 8,33; Lk. 13,1bitd.). Demoni žive i u vodi, što se vidi i iz učenja Pravoslavne Crkve koja na dan Bogojavljenja Gospodnjeg u svojim „molitvama za osvećenje vode“ moli Boga za očišćenje vode od mogućeg prisustva palih duhova u njoj.
Govoreći o neposrednom mestu na kojem se nalaze raj i pakao, smatramo umesnim da navedemo gledište američkog podvižnika Serafima Rouza. Prema njegovom mišljenju, „ta mesta se nalaze van ‘koordinata’ našeg prostorno-vremenskog sistema; avion ne proleće ‘nevidljivo’ kroz raj, a zemljin satelit kroz treće nebo, i pomoću bušenja se ne može dopreti do duša koje očekuju u adu Strašni sud. One nisu tamo, već u prostoru druge vrste koji počinje neposredno ovde, ali kao da se prostire u drugom pravcu“. Ova teza je sasvim u skladu sa odgovorom svetog Jovana Zlatousta o mestu raja i pakla. „Po mom mišljenju, on je negde van ovoga sveta“, govori sveti u besedama na poslanicu Rimljanima (31,3-4).
Danas kao mesto boravka za đavola, poglavara palih anđela, služi pakao ili drugačije bezdan, tartar, podzemlje, unutrašnjost zemlje. Ovo je naselje predskazao palom duhu sveti prorok Isaija: U ad ćeš stići, reče mu, u temelj zemlje (Is. 14,15). Zbilo se ono što je predskazano knezu vazdušne vlasti, silom i vlašću Isusa Hrista. Svezao je Gospod Satanu tokom celog vremena između dvaju Svojih dolazaka i, kako je rečeno u Apokalipsi, uhvati aždaju, staru zmiju, koji je đavo i satana, i sveza je na hiljadu godina, i baci je u bezdan, i zaključa je i zapečati nad njom (Otk. 20,3). Pred drugi dolazak Gospodnji pustiće se satana iz tamnice svoje i izići će da vara narode što su na četiri kraja zemlje (Otk. 20,7). Iz životopisa svetih se takođe vidi da poglavar palih anđela – satana boravi u adu, a na zemaljskoj površini i vazduhu deluju demoni pod upravom svojih knezova, to jest, palih anđela iz viših činova. Demoni silaze u ad da bi dobili naređenja i uputstva od satane, podnose mu izveštaj o svojim delima i o svemu što se zbiva na površini zemlje. Prema učenju Crkve, u adu se takođe nalaze duše grešnika koje trpe od demona strašna mučenja. To se u potpunosti slaže s rečima Hristovim: Idite od mene prokleti u oganj večni koji je pripremljen đavolu i anđelima njegovim (Mt. 25,41).

3 komentar(a)

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *