Ljudi i demoni (kako pali duhovi kušaju savremenog čoveka)

Tri vrste prozorljivosti

Obratimo se starcu Siluanu. U poglavlju o prozorljivosti i njenim vrstama čitamo da postoje tri vrste prozorljivosti: „… prva – usled intuicije koja je prirodna nekim ljudima i koja se povećava usled isposničkog življenja, druga – pod dejstvom demonskim i treća – po daru blagodati“.
U koju se vrstu prozorljivosti može ubrojati ‘vidovitost’ ekstrasensa? Samo u prve dve, jer treću vrstu, po daru blagodati, daje Bog samo izabranima posle mnogih desetleća podvižničkog života u Hristu, „a gordome se uopšte ne daje“.
Razmotrimo pažljivije prve dve vrste prozorljivosti: „prva vrsta“, po mišljenju starca Siluana, „za blagočastivo nastrojenog i smirenog čoveka može biti korisna i na dobar način upotrebljena, jer doprinosi boljem načinu čuvanja zapovesti Hristovih u odnosu na bližnjega. Gordom i strasnom ona će naškoditi jer umnožava povode za strasti i otvara velike mogućnosti njegovog zadovoljavanja“.
„Druga vrsta je izuzetno opasna za one koji je prihvataju, jer će pre ili kasnije dovesti do nezdravog poremećaja svih duhovnih i duševnih snaga čovekovih, unakazivši i sam njegov lik… uza svu tu prozorljivost, ako mu i pođe za rukom ponekad da ‘pročita’ tuđu misao, ipak dubinski unutarnji čovek ostaje mu nedostupan. S nešto većom verodostojnošću ona se ponekad ispoljava u odnosu na događaje koji su spoljašnjeg karaktera. Onima koji je prihvataju ona daje povod za uživanje u taštini… i zbog razornog, rušilačkog svojstva demonskih dejstava uopšte, pričinjava stradanja njenim posednicima, što postaje očigledno tek kada prođe mnogo vremena“.

3 komentar(a)

 1. Postovani Simo, hvala Vam na odgovoru. Ja zivim jako daleko od nase zemlje I nisam u mogucnosti da odem sa sinom u nijedan nas manastir jer prosto je nemoguce ga ubediti. Ne znam, da li vredi da odem sama.
  Volela bih da on krene u manastir, mislim tj uverena sam da bi tamo dosao sebi.
  Toliku muku prezivljavamo sa njim, on jednostavno nekada nije svoj. Nema nista gore nego gledati svoje dete kako pati a ruke su ti svezane.

 2. Gospodjo Zara,

  Otidite u manastir Studenica, Crna reka ili najbolje u Ostrog.
  Tamo će sigurno pomoći vašem sinu,tamo se ćitaju velike molitve za izgon nećiste sile.
  A mali bi trebo prije nego sto ode postiti 7dana(sreda i petak na vodi) i da se tamo ispovedi i pricesti.
  Posednutost nije mala stvar i to treba rešiti što prije.

  Svako dobro od gospoda

 3. Postovani,

  Citam ovaj tekst i placem. Moj sin se godinama cudno ponasa; pljuje na nas, posebno mene, govori ruzne reci, nista ne radi samo gleda kako da napakosti i napravi zlo medju nama. Dr je rekao da je to depresija. Lekove nikakve nije hteo da bi nam pre nekoliko dana rekao da je napadnut demonima. Kaze da ne moze od njih da spava , da su stalno sa njim.

  Ja sam se sokirala, mada sam svo vreme i mislila da je pod njihovim uticajem. Jer kako objasniti da divno i vaspitano stvorenje, koje niti pusi niti pije, postane toliko prost i zao.

  Ocajna majka

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *