Љубав према Богу и према девојци

Питање:
Помаже Бог оче, Не знам коме да се обратим па се надам да ће те ми ви помоћи. Налазим се у врло неприкладној ситуацији. Већ дуго времена нисам имао девојку, нити сам полно општио са неком некада, нажалост проблема са блудним мислима имам али то овде за сада није битно. Поред свега имам и даље велику жељу да се замонашим, проблем је што већ дуже време трагам за добрим духовником што је још један огроман проблем. Е сада, у међувремену упознао сам девојку коју заиста волим, и која је померила неке моје границе, па ме је сада страх да се не замерим Богу. Никада се овако нисам осећао и заиста мислим да је волим.Не знам да ли грешим јер мерило моје љубави је спремност на жртву када је она у питању. А нисам баш толико сигуран у њу али колико сам приметио код ње је у питању физичка привлачност и гледа ме више на тај начин, чак ми често и спомиње односе које жели да имамо. Сада, ако јој удовољим знам да је то чиста пропаст у питању, а ако јој не удовољим вероватно ћу је изгубити јер ће мислити да је не волим јер је за човека по телу то “љубав”! Изгубљен сам толико да ни сам не могу да вам опишем. Осећам у души да ипак ништа не може да замени Бога, али шта ли је његова воља овде уопште не могу да разазнам. Једноставно моји планови у опште нису били везани за свет, и сада одједном све ово…највероватније тешко искушење! Не знам како да се изборим са свим овим проблемима који су ме снашли, мука ми је духу, вапим и Богу али као да не вреди… Молим вас узгред да ме поменете у молитвама и мога оца Радмила. Свако добро, са љубављу у Христосу брат!
Н.Н


Одговор:
Драги НН, знате шта, две праве љубави нема. Изабраћете оно што више волите, јер вам је љубав са овом женом пореметила осећања према Богу.
Мада ви овде конфузно износите своја осећања, јер «ништа не може да вам замни Бога», а овамо кажете да вам је та жена «померила неке ваше границе». Како и на који начин? То питам зато што кажете да нисте повредили своју целомудреност (невиност) , јер нисте «полно општили» са било којом девојком, а сада имате девојку којој је једини фокус та врста општења. Мени није јасно шта вас је привукло да будете заједно – вас који сте невини са њом, која је само заинтеросована за «односе» које жели да има. Ако немате ту врсту односа а привукли сте њену пажњу, то питање је колико сте у праву да она тако приземно мосли. Нешто овде фали? Мислим да у овом случају ви Небеског Жениха мање волите, и ако решите да у овој неисксреној љубави према Њему ступите у монаштво постоји јака могућност да цео живот страдате. Износите два страха, први: да ако не удивољите њеној жељи да ћете да је изгубите, јер сте тако «изгубљени да не можете да ми опишете», и други: да осећате у души да ништа не може да замени Бога, и бојите се да га не наљутите. Љубављу пема жени никада нећете да га наљутите.
Овде јасног одговора нема. Само је питање времена која ће љубав да победи, а ако сте лабилна личност то ваше осећање има да се често мења, што уоште није добро. Увек ћете жалити за оним што сте одбацили и никада неће бити добар монах нити супруг.
Једно мора чврсто да изаберете и у послушању Богу и Цркви да до краја истрајете. Оци подвижници су увек говорили да, ако имаш резервисаност и сумњу, и двоумиш се, боље је женити се и чекати крст који ће сигурно доћи али за њега нећете моћи да другог окривљујете. Носићете га у о овом свету који је на изглед много лакши. Духовни живот је објављена борба били ми у манастиру или у свету.
оЉубо

Comments are closed.