NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » LITURGIKA

LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
POSEBNA BOGOSLUŽENJA.
 
9. KANON ZA ISHOD DUŠE
 
Svaki pravoslavii hrišćanin tokom svoga zemnog života priprema se za budući život. On moli Boga da njegov kraj bude zaista hrišćanski, nepostidan i miran, kako slušamo u crkvenim prozbama na svakodnevnim bogosluženjima. Sveta Crkva ne ostavlja svoja čada u njihovom samrtnom času, nego se moli za njih i Svetim Tajnama ispovesti i pričešća priprema ih za odlazak. Tako je određeno da se u najstrašnijim trenucima razdvajanja duše od tela služi „Molepstvije za ishod duše“ „prilikom razlučenja duše od tela svakog pravovernog“, to jest, kada čovek, umirući, odlazi iz ovog života, nad njim se čita naročiti čin, koji se sastoji od početnih molitava, 50. psalma, molebnog kanona Presvetoj Bogorodici „u ime čoveka koji se sa dušom razlučuje i ne može da govori“, te zaključne „Molitve koju sveštenik čita na ishod duše“. Ovaj čin se obično naziva „othodnim“.
Osim ovog čina i u Trebniku i u jerejskom molitvoslovu nalazi se još i druga, slična služba: „Molepstvije za razlučenje duše od tela, kada se čovek dugo muči“. Ovaj „čin“ je duži: on ima tri psalma: 69, 142. i 50, kanon i dve molitve: „Molitva za dušu suđenu“, „Molitva za onoga koji se s dušom bori“.

6 komentar(a)

  1. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

  2. Mirjana Medulović-Marinković

    Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

  3. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

  4. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

  5. Branimir grahovac

    Što treba da ima završeno od škole Čtec

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *