NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » LITURGIKA

LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
POSEBNA BOGOSLUŽENJA.
 
UVOD
 
Osim opšteg bogosluženja, koje se služi u određeno vreme za sve verujuće, postoje još i razni oblici posebnog bogosluženja. To su molitvoslovlja i sveštenodejstva koja se služe posebno, u različito vreme, na zahtev i po potrebi pojedinih verujućih. Za njihovo označavanje obično se upotrebljava kolokvijalni naziv „trebe“. Činovi ovih bogosluženja sabrani su u bogoslužbenim knjigama koje se zovu „Trebnik“, „Dopunski trebnik“, „Veliki trebnik“, „Knjiga molebnih pjenija“. Neki od ovih bogoslužbenih poredaka izdati su i kao zasebne knjige, a takođe, nalaze se u posebnom odeljku na kraju takozvanog „Jerejskog molitvoslova“.
Među takve bogoslužbene činove spadaju sve Svete Tajne osim, naravno, Evharistije, koja se savršava na Božanstvenoj liturgiji i predstavlja središte celokupnog opšteg bogosluženja. Tu takođe spadaju čin pogreba umrlih, kao i molebna pjenija i molitve za najrazličitije slučajeve.
U ovim molitvoslovljima i sveštenodejstvima, koja ulaze u sastav knjige Trebnik, ili pravilnije Potrebnik, kako je ona u starini nazivana u Rusiji, sadržano je, kao što pokazuje i sam njen naziv, sve što je potrebno svakom čedu Pravoslavne Crkve. Upravo u tome se naročito jasno pokazala majčinska briga svete Crkve za njenu decu – za sve verujuće hrišćane. Ove „trebe“ obuhvataju čitav tok ljudskog života, počev od njegove pojave na svetu, pa do trenutka predavanja zemlji posle upokojenja. Prema ideji svete Crkve, bukvalno svaki korak hrišćanina, svaki njegov poduhvat, sve treba da se osvešta molitvom, prizivanjem blagodati Božije i blagoslovom. Istinski hrišćanin ništa ne radi bez blagoslova Božijeg, tvrdo znajući da je samo u tom blagoslovu pouzdan zalog njegovog uspeha. Sveta Crkva mu u tom pogledu izlazi u susret, nudeći po sadržaju odgovarajuće bogoslužbene činove i molitve za sve slučajeve u životu.
Svi ovi činovi izloženi su u Trebniku, približno onim redosledom kojim se za njima javljaju potrebe u životu hrišćanina, počev od njegovog rođenja. Zato ćemo ih i mi razmatrati upravo tim redosledom.

6 komentar(a)

  1. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

  2. Mirjana Medulović-Marinković

    Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

  3. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

  4. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

  5. Branimir grahovac

    Što treba da ima završeno od škole Čtec

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *