LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
PRAZNICI I SVETKOVINE CRKVE HRISTOVE.
 
4. HRAMOVNI PRAZNICI
 
Uoči dana hramovnog praznika obavezno se služi Svenoćno bdenije. Izuzetak predstavlja hramovni praznik svetome koji padne na Duhove. Uoči ovog praznika, to jest na dan Pedesetnice, tada se kao i obično služi Deveti čas i Veliko večernje, a zatim u svoje vreme povečerie, polunoćnica i jutrenje (vidi: Tipik, gl. 56 – o hramovima). Služba hramovnih Dvanaest praznika Gospodnjih i Bogorodičinih savršava se jednako u svim crkvama, kako tamo gde je hramovni praznik, tako i tamo gde nije. Osobenosti ima samo kada je u pitanju hram posvećen Blagovestima ili Arhanđelu Gavrilu, ukoliko taj hramovni praznik padne u ponedeljak Strasne sedmice. Za hramovni praznik svetoga, čak i ako on ne spada među velike svete, služba se obavlja svečanije nego, i ne prebacuje se na sledeći dan, pri čemu se obavezno služi Svenoćno bdenije.
Izuzetak postoji samo kada hramovni praznik padne u prvu sedmicu Velikog posta, strasnu sedmicu i na dan Vaskrsa, o čemu govore posebne glave Tipika o hramu (30, 45, 46), kada se služba prestonog praznika prenosi na Siropusnu nedelju, ili na Cveti, ili na drugi dan Vaskrsa. Odanije hramovnog praznika savršava se istoga dana na večernju, kada se pevaju i stihire hramu. Uopšte, u ovim slučajevima neophodno je da se uvek prouče takozvane hramovne glave, koje se nalaze na kraju Tipika, gde su predviđeni svi mogući slučajevi.

7 komentar(a)

 1. Kako se računa 40 ti dan, jel se računa dan od rođenja ili od sledećeg.
  Beba je rođena 2 marta, mart ima 31 dan.
  Koji je datum kad treba da pođemo u Crkvu?

 2. Branimir grahovac

  Što treba da ima završeno od škole Čtec

 3. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

 4. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

 5. Mirjana Medulović-Marinković

  Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

 6. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *