NASLOVNA » BIBLIOTEKA, Bogoslužbeni » LITURGIKA

LITURGIKA

 

LITURGIKA
 
BOŽANSTVENA LITURGIJA.
 
7. LITURGIJA SVETOG APOSTOLA JAKOVA
 
Još u drevnoj Crkvi postojalo je predanje o tome da je sveti Jakov, brat Gospodnji, sastavio Liturgiju koja je prvobitno služena u Jerusalimu. Sveti Epifanije (+403) kaže da se apostoli bili propovednici Jevanđelja po vaseljeni i da su oni bili ustanovitelji Svetih Tajni (αρχυγετα μυστιριων), pri čemu posebno navodi Jakova, brata Gospodnjeg. Sveti Proklo, patrijarh Konstantinopoljski i učenik svetog Jovana Zlatoustog, u delu „O predanju Božanstvene Liturgije“ među onima koji su ustanovili obrede savršavanja Svetih Tajni i pismeno ih predali Crkvi navodi i Jakova, „koji je u udeo dobio jerusalimsku Crkvu i postao njen prvi episkop“; dalje, opisujući kako su sastavljene Liturgije svetog Vasilija Velikog i svetog Jovana Zlatoustog, on ukazuje na Liturgiju svetog Jakova kao na osnov iz koga su obe Liturgije proizašle. Kasniji crkveni pisci takođe potvrđuju navedena svedočanstva. Drugi svedoci ukazuju na to da je ova Liturgija u starini bila rasprostranena na Istoku, a delimično i na Zapadu i to približno do IX veka. Ona se sačuvala u Palestini, na Kipru, Zakintu, na Sinajskoj Gori i u Južnoj Italiji. Ipak, posteleno je počela da izlazi iz upotrebe, jer je Liturgija svetog Jovana Zlatoustog, zahvaljujući uzdizanju Konstantinopole, vremenom postala opšte prihvaćena. Grčki prepisi Liturgije svetog Jakova sačuvani su do naših dana i ona se jednom godišnje služi u Jerusalimu i Aleksandriji, na dan spomena svetog apostola Jakova, 23. oktobra.
Istočnoslovenski prevod ove Liturgije u Rusiji se pojavio krajem XVII veka. Pretpostavlja se da je to bio prevod Jevtimija Trnovskog, koji je on načinio još u Bugarskoj u XIV veku.
Današnji čin ove Liturgije, koji mi upotrebljavamo, preveo je iguman Filip (Gardner) sa grčkog jezika, prema Jerusalimskom poretku. Otac Filip je preveo tekst, sam ga složio na slovenskoj azbuci i odštampao na tipografskoj mašini u štampariji Prepodobnog Jova Počajevskog na Karpatima. Za ovaj posao dobio je blagoslov Arhijerejskog Sinoda Ruske Pravoslavie Zagranične Crkve.
Prvu slovensku Liturgiju svetog apostola Jakova izvan granica Rusije služio je, po blagoslovu mitropolita Anastasija, sam iguman Filip, u Beogradu u Jugoslaviji, 18. januara po starom kalendaru, na dan spomena svetih Atanasija Velikog i Kirila Aleksandruskog, 1938. godine, u ruskoj crkvi Svete i Živonačalne Trojice, u prisustvu mitropolita Anastasija, arhiepiskopa Nestora Kamčatskog, episkopa Aleksija Aleutskog i Aljaskog, i episkopa Jovana Šangajskog, kao i sveštenstva i vernog naroda.
Danas se u Sveto-Trojickom manastiru u Džordanvilu i u nekim drugim našim parohijskim hramovima, po blagoslovu lokalnog arhijereja, ova Liturgija služi jednom godišnje, na dan spomena svetog apostola Jakova, 23. oktobra po starom kalendaru.

6 komentar(a)

  1. Veoma lepo objašnjenje. Hvala

  2. Mirjana Medulović-Marinković

    Gde može da se kupi ova knjiga LITURGIKA?

  3. Da li se đakon sahranjuje obučen u stihar i orar?

  4. Da li neko može postati djakon i bez svršene bogoslovije..a da se ispoštuju svi uslovi redom…čteč….ipodjakon i inda naravno djakon?Hvala najlepše

  5. Branimir grahovac

    Što treba da ima završeno od škole Čtec

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *