LESTVICA

Sveti Jovan Lestvičnik
LESTVICA

Pouka XII

O LAŽI

(853) Proizvod gvožđa i kamena je vatra. Proizvod mnogogovorljivosti i šale je laž.
Laž je iščeznuće ljubavi. Krivokletstvo je poricanje Boga.
(856) Nijedan pametan čovek ne bi trebalo da misli da je laž mali greh, jer nema greha protiv koga bi Presveti Duh izrekao tako strašnu presudu kao protiv laži. Ako će Bog pogubiti sve koji govore laž, kao što David kaže (Ps.5,7), šta tek zaslužuju oni koji laž spajaju sa zakletvom.
Viđao sam ljude koji se hvale svojom lažju, i koji duhovitošću i šupljim frazama izazivaju smeh, te kod slušalaca žalosno iskorenjuju plač.
Kada nas vide kako u samom početku pokušavamo da slušanje nepristojnih priča opasnog predavača izbegnemo kao kužnu bolest, demoni pokušavaju da nas obmanu pomoću dve pomisli: „Nemoj da vređaš pripovedača“, šapću nam, ili: „Nemoj se prikazivati pobožniji od ostalih“. Odskoči, ne oklevaj! Inače će te smešne misli uznemiravati za vreme molitve. I nemoj samo da izbegavaš, nego i pobožno rasturaj takvo rđavo društvance, bacajući pred njih na sredinu pomisao na smrt i Poslednji sud. Bolje ti je da se pri tome poprskaš malo i slavoljubljem, samo da budeš uzročnik opšte koristi.
Licemerstvo je majka laži, a često i njen neposredni povod. Neki tvrde da licemerstvo nije ništa drugo do vežbanje u laži i tvorac laži, sa kojom je pomešano krivokletstvo, dostojno najteže kazne.
Onome koji je stekao strah Gospodnji, laž postaje tuđa, jer za nepodmitljivog sudiju ima svoju savest.
Kao i u svim strastima, tako i u laži vidimo različitu štetu: drukčiji je sud onome koji laže u strahu od muka, a drukčiji onome koji laže bez ikakve stvarne opasnosti. Jedan laže radi uveseljavanja, drugi – radi slastoljublja; jedan, da prisutnima priredi veselje, a drugi, da bližnjem splete mrežu i nanese zlo.
Vlasti progone laž pod pretnjom teških kazni, ali je mnogo suza potpuno uništava.
Ko laže, izgovara se često okolnostima, i ono što je propast za dušu smatra dobrim delom. Lažljiv čovek se izdaje za podražavaoca Raave (up. Is.Nav.2,1 i d.), i govori da sopstvenom propašću druge spasava.
Laž ćemo moći upotrebiti tek kada se potpuno budemo očistili od nje, premda ni tada ne bez straha Božijeg i ne bez krupnog razloga.
Malo dete ne zna za laž. Ne zna za nju ni duša koja više u sebi nema lukavstva.
Onaj koji se razveselio vinom, i protiv svoje volje u svemu govori istinu. I onaj koji se opio umilenjem, nije u stanju da slaže.

Dvanaesti stupanj: onaj koji se popeo, stekao je koren vrlina.

Ključne reči:

7 komentar(a)

 1. Jovanović

  Slava Bogu

 2. Sad bas pricam supruzi vec 3 godine radim na svojim strastima I jeste krvav put Al vredi svaki sekund . Hvala monaskom redu na svim njihovim znanjima I nesebivnosti sto podelise sa nama

 3. Zasto bas Epilepsije?

 4. Predivno…

 5. Da se čovek zaplače od ovolikog smirenja.
  Slava Bogu dragom a i vama što nam ovo omogućiste.

 6. Boris Banovic

  Hvala Bogu i vama na ovom sajtu!

 7. Olivera

  Predivno štivo!

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *