Кумство

Питање:
Помаже Бог, Читао сам многе ваше одговоре на различита питања везана за кумство на крштењу. Схватам колико је важно сачувати и поштовати старо кумство и да без крајње нужде, не треба мењати кума. Мој кум је крстио мене, а кад сам ја добио прво двоје деце, крстио их је млађи кум, син старог кума. Сада сам добио треће дете, али сам у недоумици! Проблем је у томе што кумови (и један и други) , немају никакав додир нити појам о православној вери. Не само то, већ се изјашњавају као неверници или кривоверници (јер кажу да верују у нешто? ? ) . Не верују у Христа као Сина Божијег, Васкрсење, вечни живот, други долазак. Дакле, Символ вере на крштењу читају јер им је свештеник тако наредио, а не зато што то заиста исповедају. С обзиром да је такво кумство (где кум треба да буде духовни отац и јемац пред Богом за православно узрастање деце) остало без смисла и сврхе, да ли по сваку цену треба задржати старог кума или узети новог који је Православан. Да напоменем још и да сам будући свештеник, па не бих да ово наше духовно сродсво буде некоме на саблазан. Збогом
Н.Н


Одговор:
Драги брате, Теби је познато да је за крштење неопходно пројавити веру. Христос је рекао апостолима: “Идите, дакле, и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа”, а на другом месту ” Који поверује и крсти се биће спасен…” Кад је у питању крштење одраслог човека, он је сам дужан да посведочи своју веру у Свету Тројицу, па онда да буде крштен. Међутим, кад је у питању крштење малолетне деце, која не могу изјавити ни жељу за крштењем, а ни веру неопходну за приступ Светој тајни крштења, онда је ту потребна помоћ одраслих. Мала деца се крштавају по вери родитеља (зато бар један родитељ треба да буде православни и верујући) и кумова (кум мора да буде лице православне вере и активни хришћанин) . Кум се, уместо малолетног кумчета, одриче Сатане и свех дела његових, он исповеда хришћанску, православну веру кроз читање Символа вере. И не само што је кум прочитао Символ вере гласно и разговетно, већ га свештеник и после читања поново пита: “Јеси ли се сјединио са Христом? “, и на одговор “Сјединио сам се”, свештеник га позива да се поклони Христу, а кум одговара: “Клањам се Оцу и Сину и Светоме Духу, Тројици једносуштној и нераздељивој! ” Кум, након крштења, прима из купке крштења своје кумче, а приликом миропомазања, на свештеникове речи “Печат дара Духа Светога” изговара реч “Амин”, чиме се саглашава са силаском Светога Духа на новокрштеног и обитавања у њему. Кум приноси кумче на пострижење косе, чиме своје кумче ставља под руку Христову, под власт Божију. Коначно кум, за своје малолетно кумче, обећева да ће белу одећу крштења (безгрешности) сачувати до краја живота, да ће бити победник над злом и бити веран Христу до краја.
Кад знамо сад колика је част, а још више обавеза, крштеног кума, онда је сасвим јасно ко може бити кум и какве особине треба да га красе. Зато се за кума не узима пропалица, пијаница, безверник, већ истинити верник, прави хришћанин, човек од угледа. Наш народ каже да се крштено кумство не одбија, али исто тако се устаљено, “старо” кумство не прекида. Разуме се, ако све иде “како Бог заповеда”. Међутим, ако би се кум огрешио о своје кумче и његову породицу (јер кумство иде од кума, кумчета и његових родитеља, па нисходном линијом као и крвно сродство) или ако би занемарио своје обавезе дате на крштењу (да ће родитељима помоћи у васпитању и верском образовању кумчета, а пре свега да ће бити живи пример, а за кумче углед, како треба хришћански живети) , онда је и обавеза родитеља да за кума следећој деци изаберу другог кума, православног хришћанина, који своје кумовске обавезе неће занемаривати.
Конкретно, ако досадашњи кумови не испуњавају своје обавезе, ако не доприносе хришћанском васпитању својих кумчади, пронађи зе следећу децу другог кума, али добро отвори очи, јер сада кума бираш Ти, а не наслеђујеш га од својих родитеља. И пази: немој бркати пријатељство и кумство. Доброг пријатеља остави да Ти буде пријатељ и даље, а за кума изабери осведоченог хришћанина, активног православног верника, који ће своје кумовске обавезе испуњавати.
Да Те Бог обдари добром децом и часним кумовима, а Ти да будеш примеран свештеник.
Твој о. Душан

Comments are closed.