Кумство

Питање:
Помаже Бог Можете ли ми помоћи…у дилеми сам! Имамо кума који је венчао мог оца и крстио мене и сестру… Да ли он треба сад да венча мене или је могуће да ја изаберем кума, тј. да ли то може бити мој најбољи пријатељ? Хвала унапред!
Лука Шуљагић


Одговор:
Драги брате Лука, по схватању нашег народа крштено кумство је у великом поштовању. Узречице “Бог – па кум”; “Пред кумовом се тарабом капа скида” јасно показују колики углед и част припадају куму. На небеском своду, по народном веровању, “Кумова слама” опомиње свакога ко би и помислио да се огреши о кума. Разуме се да ово изузетно поштовање и част, који се указују куму, произилазе из озбиљних обавеза које кум прима на себе у току чина крштења. Зато је у нашем народу грехота одбити, не прихватити се кумства, али је исто тако непожељно мењање кума без стварног, озбиљног разлога. У вашој породици постоји тзв. старо кумство. Кум је венчао твоје родитеље и крстио им децу, тебе и твоју сестру. И сада, ти желиш то кумство, најпре при венчању, да промениш. Да ли то значи да са старим кумством прекидаш даље кумовање? Да ли ће вашу децу крстити кум који вам буде и на венчању (разуме се, у цркви) ? Ако је кум, који је тебе крстио, већ старији човек и ако мислиш да неће моћи да прати у физичком и духовном узрастању вашу децу по крштењу и ако он нема мушког наследника, који би могао да настави кумовање, онда треба да са њим поразговараш, да му предочиш сву ту ситуацију. Он ће те свакако разумети. Међутим, ако ти желиш да само за венчање узмеш другог кума (а кроз кумовање на венчању се не улази у духовно сродство) , а да стари кум, или његов син, настави да крштава вашу децу, онда опет треба са њим да се о томе договориш. Немој се замерати са својим крштеним кумом и заиста, без јаког разлога, прекидати старо породично кумство. И још нешто. Ти би хтео да ти кум на венчању буде твој “најбољи пријатељ”. Ја бих те молио да не мешаш пријатељство и кумство. Ако ти је тај младић најбољи пријатељ, то не значи да ће бити и најбољи кум. Зашто га не задржиш и надаље као пријатеља? Доброг пријатеља је заиста тешко стећи. Са добрим пријатељем се човек често виђа, при разним околностима, а са кумом треба да има сасвим друге односе. Крштени кум је саотац, духовни отац твојој деци, он постаје одговоран за њихово верско-морално васпитање, да вама родитељима помогне у стварању јаких личности од ваше деце, пре свега својим личним моралним примером честитога, хришћанског живота. А то је, мораш признати, сасвим другачије од пријатељства. Драги брате Лука, добро размисли пре но што заобиђеш свог крштеног кума и узмеш за сведока, кума на венчању, другог човека. На почетку сам ти навео какво поштовање треба да буде између кума и кумчади и каква част припада крштеном куму. Надам се да одговор није закаснио и да још ниси донео коначну одлуку о мењању кума. Благословен ток и завршетак Петровског поста жели ти о. Душан

3 Comments

 1. Dobar Dan, imam jedno pitanje o kumstvu u crkvi. jel moraju kum i kuma bit vencani? dal moze mlada sama da bira za crkvenu kumu? i mladozenja svog crkvenog kuma? krsteni Kum mog verenika kumsto predaje dalje pa sad nam treba pravilna informacija. svako nam prica nesto drugo

  hvala vam za odgovor u napred

 2. Da li mogu menjati kuma?

 3. Postovani .
  Izvinite na latimicnom pismu to imam na tastaturi.
  Moj tj nas kum koji nas je vencao i opstini i u crkvi je moj kolega njegova zena kuma je krstila dete ali on ne veruje u praznike radi na Vaskrs itd .
  To nije moj problem moj problem je sto smo se totalno udsljili jer je pricao i lagao o meni i pretio licno ga cuo da se ne odgovara pobio bi sve nas rukovodioce itd .
  Znate onu narodnu ima svoj privatni biznis a radi u drzavnoj firmi za cigare.
  Trece mnogo puta je pokusavao kako on tako i deca posto ih jevudomio u drzavne jasle da mi tipa rekla kazala smesti da izgubim posao.
  Kad sam cuo da je pretio ja sam rekao u ustanovi gde radimo od danas smo ssmo kolege i kraj .
  Dali sam se ogresio mislim da nisam i kako da se da kazem raskumim