Kuma mladi ili stari svat – kao svedok na vencanju?

Pitanje:
Pomaze Bog, Molila bih Vas da mi pomognete oko nedoumice. Moj verenik i ja planiramo i crkveno i opstinsko vencanje. Da li je neophodno da ja kao mlada imam kao svedoka starog svata – njegovog ujaka? Ja bih htela da moj svedok u vidu kuma na vencanju bude meni draga osoba, osobu koju izuzetno cenim i postujem, moju najbolju drugaricu. Sto se tice mog verenika, postujem njegovu odluku da on ima svog starog kuma. Ili je mozda neophodno ipak da u Crkvi bude stari svat, a u opstini moze i kuma? Smatram da moj svedok treba da bude osoba koju cenim kao coveka, a ne da bude cista formalnost (njegov ujak) na papiru.
Jelena


Odgovor:
Draga sestro Jelena, na venčanju ne postoji „moj i njegov svedok“, već „naši svedoci, naši kumovi“. Po običajnom pravu našeg naroda, a koje proističe iz Crkvenog kanonskog prava, na venčanju prisustvuje kum (najčešće onaj ko je krstio mladoženju) i stari svat (neko od daljih srodnika mlade ili mladoženje, često i iz dvorodnog srodstva) . U novije vreme, nešto pod uticajem zapada, a nešto iz ponašanja estradnih i drugih javnih ličnosti, koje često bahato menjaju ustaljene običaje našeg naroda, na venčanju se pojavljuju kum verenika i kuma verenice. To, da mlada ima svoju kumu, najčešće najbolju drugaricu, to je direktno uzeto od zapadnih hrišćana i nema uporišta u pravoslavnom kananskom i srpskom običajnom pravu. Opštinsko sklapanje braka nije isto što i venčanje u crkvi. Crkveno venčanje je Sveta tajna, koja se zasniva na Jevanđelju, pravilima crkvenih sabora i svetih otaca, pa stoga ne može da se menja kako kome odgovara. I ako u Crkvi dozvoljavaju pojedini sveštenici neke izmene u samom pristupu venčanju, ako snishode često hirovima mladenaca, ne znači da je to pravilno i da to treba da prihvate svi budući supružnici. U svakom slučaju, treba za sve konsultovati nadležnog parohijskog sveštenika i on će vernicima dati savet, kako da se ne povrede pravila i običaji, a da opet bude sve u najboljem redu. Ako ti zaista insistiraš da ti tvoja najbolja prijateljica bude svedok pri sklapanju braka, neka tako bude u opštini, a za venčanje u crkvi se dogovori sa verenikom i nadležnim sveštenikom. Blagosloveno venčanje želi i srdačno pozdravlja o. Dušan

3 komentar(a)

  1. Hristos posredi nas, pomaže Bog!Poštovani molila bih vas za savet. Bračni drug i ja smo se venčali u crkvi u maju.Izbor kuma je bio nepromišljen pošto nas je naš željeni prijatelj odbio iz finansijskih razloga.Oboje smo verujući i od uvek smo želeli da imamo KUMA u pravom smislu reči koji je na mnogo većem duhovnom nivou od nas.Da ga poštujemo iznad svega i budemo kao jedna porodica.Suprug je bio neodlučan i na brzinu odabrao bračni par koji uopšte nemaju iste poglede i interesovanja kao mi.To uopšte nije problem ja sam ga poštovala kao Episkop da mi je u kući.Problem nastaje posle par meseci kada su nas kumovi izdali na najgori mogući način, osramotili nas i izvređali naše roditelje ,izneli najskrivenije detalje naših života a naša varošica je jedno veliko selo.Na dan venčanja kum se istetovirao, čitave ruke nekim paganskim simbolima kao poklon mladencima da nas oduševi.Glavni problem:Mi smo sve oprostili ali nismo u stanju da nastavimo druženje i gledamo njihov život koji se isključivo sastoji u razvratu, bezbožništvu, srebroljublju,gordosti i bludu.Moje pitanje je kako da hrišćanski postupimo i da li je moguće da se razvedemo i venčamo ponovo sa našim prvim željenim prijateljem kao svedokom. Ne zamerite na opširnosti i svako dobro u Gospodu!

  2. Aleksandar

    Pomaže Bog. Imam jedno pitanje prvo u opštini sam izabrao kuma jer smo se samo u opštini, ali sad želimo svadbu da napravimo i naravno u crkvi moje pitanje je ja bih drugog kuma. Jel to može?
    Hvala

  3. Vladimir

    Pomaze bog, Molio bih da mi pomognete oko sledeceg pitanja u vezi crkvenog vencanja. Ja kao mladozenja zeleo bih da na crkvenom vencanju za svedoka imam starog svata ( rodjenog ujaka), postavlja se pitanje da li za kuma mora biti kum koji je mene krstio ili pak moze biti neka druga osoba sa mladine strane kao nas drugi svedok!?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.