Kućni poslovi na crvena i crna slova

Pitanje:
Poštovanje, Imam jedno pitanje koje se tiče srpskih svetitelja i praznika u srpskom crkvenom kalendaru. Obično se govori da na dan nekog Sveca (koji su označeni crvenom bojom u crkvenom kalendaru) ne valja da se išta radi, znači kućne poslove kao što su npr. upaliti veš masinu, usisavati, čistiti prašinu, peglati…pa cak ni prati kosu (što me malo zbunjuje jer prati kosu i nije baš neki posao – ili možda grešim? ) . E sad moje pitanje je, da li se onda smije raditi danima koji su isto označeni kao sveci, i koji se slave, kao npr. što su Časne Verige koje nisu označene crvenim slovom, ali je ipak slava, ili Zadušnice itd. Da li se na tim danima smije raditi išta? I zašto je to uopšte tako? Zašto se na dan neke slave i sveca ne smije ništa raditi (barem se tako kaže) ? Jer, ovako kad se pogleda nas crkveni kalendar, onda bi skoro pa svaki drugi dan u Januaru bio neradni. Bila bih vam veoma zahvalna na odgovoru!
N.N


Odgovor:
Draga sestro, U pravu si da kad je „crveno slovo“ ne treba raditi kućne poslove ili ako čovek živi na selu, seoske poslove na primer u njivi ili bašti itd. Toga dana čovek treba da prisustvuje Bogosluženju ako je moguće, a da te kućne „poslove“ ostavi za drugi dan. Jer ako domaćica ne uspe da preko nedelje nađe sat-dva vremena da sredi svoju kuću, siguran sam da je ni u Nedelju neće baš urediti.
Sad od tebe mnogo zavisi kako ćeš prihvatiti i znaj da se sve može samo ako se čovek dobro organizuje. Siguran sam da ti ne „pališ“ veš mašinu svaki dan ili usisavaš, pa kad je crveno slovo propustićeš priliku, zato planiraj na vreme. Naravno da nije strašno ako na primer imaš malo dete u kući i desi se da dete nešto prolije ili sruši, sigurno da trebaš to da počistiš, ali to su ekstremne situacije i ne dešavaju se stalno. Poštuj praznike, moli se Bogu i On će ti sve nadoknaditi što propustiš kad ne radiš. S poštovanjem
o. Dragan

Jedan komentar

  1. Hteo bi da slavim slavu sveti Konstantin 03.jun Ali vidim da je crveno slovo. Da li sme tada da se slavi ta slava zbog crvenog slova ili ne?

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *