NASLOVNA » PITANJE PASTIRU, Svete tajne (krštenje, venčanje, pričešće, ispovest ...) » Krštenje pri hodočašću

Krštenje pri hodočašću

Pitanje:
Poštovani, Želim da Vas pitam da li je greh ukoliko se ide na hodočašće da se krstiš u toj crkvi (manastiru Ostrog, a ne u svojoj parohiji. Šta uraditi ukoliko naš sveštenik to neodobrava odnosno ne daje blagoslov za tako nešto? molimo Vas da nam što pre odgovorite iz razloga što je putovanje planirano krajem juna meseca.
Unapred zahvalna.
N.N


Odgovor:
Draga sestro, Teško je precizno odrovoriti na ovakvo pitanje, iz više razloga. Prvo, nije greh iħi na hodočašħe i krstiti se tamo, ali može da bude greh ako svojim postupcima dovodimo svoje bližnje u nedoumicu oko razloga, zbog čega je to potrebno? Mnogi se krštavaju i venčavaju po manastirima, govoreħi da je to zbog „duhovnijeg“, svečanijeg, doživljaja ili slično. To na neki način stavlja lokalnu crkvu, parohiju i sveštenika u nekakav drugorazredni status, zbog koga se oni mogu dovesti u nedoumicu.
Moja preporuka bi bila svima da se krštavaju i venčavaju u svojoj lokalnoj crkvi i zajednici. A na hodočašħe, na poklonjenje svetim moštima i svetim mestima, treba iħi i može se iħi uvek, i nakon toga.
Pozdravlja te, o. Srba

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *