Крштење при ходочашћу

Питање:
Поштовани, Желим да Вас питам да ли је грех уколико се иде на ходочашће да се крстиш у тој цркви (манастиру Острог, а не у својој парохији. Шта урадити уколико наш свештеник то неодобрава односно не даје благослов за тако нешто? молимо Вас да нам што пре одговорите из разлога што је путовање планирано крајем јуна месеца.
Унапред захвална.
Н.Н


Одговор:
Драга сестро, Тешко је прецизно одроворити на овакво питање, из више разлога. Прво, није грех иħи на ходочашħе и крстити се тамо, али може да буде грех ако својим поступцима доводимо своје ближње у недоумицу око разлога, због чега је то потребно? Многи се крштавају и венчавају по манастирима, говореħи да је то због “духовнијег”, свечанијег, доживљаја или слично. То на неки начин ставља локалну цркву, парохију и свештеника у некакав другоразредни статус, због кога се они могу довести у недоумицу.
Моја препорука би била свима да се крштавају и венчавају у својој локалној цркви и заједници. А на ходочашħе, на поклоњење светим моштима и светим местима, треба иħи и може се иħи увек, и након тога.
Поздравља те, о. Срба

Comments are closed.