Krštenje deteta čiji roditelji žive u vanbračnoj zajednici

Pitanje:
Pomaže Bog. Da li se novorođeno dete može krstiti ako mu roditelji žive u vanbračnoj zajednici, to jest da li će sveštenici prihvatiti dete da krste, a roditelji će se naknadno venčati u Crkvi?

Goran

 


 

Odgovor:

Dragi Gorane, što ne bi prihvatili?

Da, to je jedan od najgorih mogućih načina da se i roditelji nateraju da se venčaju. To nema veze sa krštenjem! Čuo sam i sam da to neki uslovljavaju. Eto zbog raznih mogućih principa treba dete da ostane nekršteno?!

Dete ima svoje neprikosnoveno pravo preko svog kuma da se krsti. U stvari, za krštenje deteta uopšte nisu potrebni roditelji. Najprostije zato što oni nikako ne učestvuju u Svetoj tajni krštenja nego su samo posmatrači. Tu je najbitniji kum kao duhovni otac i kuma kao duhovna majka, i oni bi morali da ispunjavaju sve kanonske uslove za krštenje deteta. Bračni status roditelja nema nikakve veze sa krštenjem njihovog deteta.

Iskreno,

o. Ljuba

Jedan komentar

  1. Pomaze Bog.Planiram da krstim cerku,ona ima 2 godine,ali zbog kumovih obaveza moram da odlozim za jos neki mesec.Interesuje me da li mogu da je sisam pre krstenja,jer sam cula da ne valja sisati dete dok mu kum ne isece kosu?I da li je bitno koliko ima dete godina,da li mora sa godinu dana,sa tri godine itd.?
    Unapred hvala 🙏

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.