Krštenje deteta

Pitanje:
Postovani, Trebalo bi da krstimo sina i razmisljali smo da krsteni kum bude suprugov rodjeni brat. Starijeg sina je krstila moja rodjena sestra i hteli bismo sada tu cast da ukazemo i mom deveru. Medjutim, culi smo od pojedinih ljudi da to nije moguce (ne znam razloge, a ni oni ne znaju da mi objasne) pa bih vas zamolila da mi kazete sta je od toga istina i da li detetu krsteni kum moze da bude njegov rodjeni stric? Hvala unapred.
Sanja


Odgovor:
Draga sestro, bilo bi interesantno da si nam saopštila iz kog kraja Srbije (ili države gde žive pravoslavni Srbi) se javljaš, pa bi možda bilo jasnije, od kuda to pitanje i taj postupak pri krštenju prvog deteta. Jer, takav slučaj se mogao desiti samo u istočnoj Srbiji, gde je, pod uticajem Vlaha, srpski običaj izbora i poštovanja kumstva znatno iskrivljen. Istina, po crkvenim pravilima kum na krštenju može biti svaka punoletna, krštena osoba pravoslavne vere, sa moralnim kvalitetima koja kumstvo zahteva. Kumovi na krštenju jedino ne mogu biti: roditelji krštavanoga i sveštenik koji krsti. To je što se tiče crkvenih pravila. Međutim, ponekad je obačajno pravo jače i od pozitivnih državnih, pa i crkvenih zakona. Tako je i sa kumstvom. Ne znam koji je to sveštenik krstio vašeg starijeg sina i tako lako prešao preko toga, da krsti dete kome je kuma rođena tetka! ? Kako da vas nije upozorio bar na apsurdnost krvnog i duhovnog srodstva? A ako sveštenik, možda, i nije shvatio da je kršena kuma rođena sestra majke, zar vaši roditelji, tvoji i muževljevi, nisu na to reagovali, pa čak i komšije? Nije moguće da je celo okruženje bilo ravnodušno na vaš neuobičajen postupak? Kako vi sada preživljavate to preplitanje srodstva? Da li je tvoja sestra tvome sinu kuma ili tetka, ili jednostavno tetka-kuma? Postupkom pri krštenju prvog deteta i sa istom namerom pri kršetenju drugog deteta, vi ste praktično degradirali samu instituciju kumstva. Konačno, možda će ovaj odgovor doći i kasno. Vi ćete, možda, krstiti i mlađeg sina i za kuma izabrati rođenog strica. To je vaša stvar i vaših roditelja. Ali nije ispravno od strane nadležnog sveštenika, ako i njega svrstavate među one „pojedine ljude“, koji nisu znali da vam odgovore i objasne razloge, zbog kojih nije dobro da bliski rođaci kumuju na krštenju. Tu se ogleda i vaša sebičnost, zatvaranje u krug najuže familije, umesto da se, kroz kumstvo, širi krug srodnika (u ovom slučaju duhovnih srodnika) . Običajno pravo srpskog naroda ne prihvata ovo što ste vi preduzeli, iako se niste ogrešili o crkvena pravila. Blagoslov Božji priziva na vas i vašu decu o. Dušan

5 komentar(a)

  1. Snezana Mcic

    Uz svo movuce postovanje, primecujem da se u odgovoru kao najvazniji razlog , najcesce pominje OBICAJNO PRAVO. U Hristu smo svi jedno, koliko sam razumela ? Pitam se sta bi nas Gospod Isus rekao, i da li je Sveti Jovan Krstitelj precizirao sam nacin krstenja?
    Ovo pitam jer se odgovor ne oslanja na Sveto Pismo vec na obicaje.

  2. Pomaze bog.Krstio sam se na vojnom sluzenju vojnog roka i hvala Gospodu Bogu na ovome trebalo je ranije to da uradim.Imam jedan problem peskir od krstenja sam slucajno malo isprljao u vojsci,znam da nam je receno da moramo da cuvamo taj peskir.Da li sam nacinio greh povodom ovoga,volim sto sam se krstio i bojim se da ovo ne utice na krstenje.

  3. Dobro vece,da li se deca mogu krstiti u bilo kojoj godini,bez obzira da li imaju paran broj godina ili neparan.Hvala na odgovoru

  4. Da li mogu da krstim sama dete ako sam razvedena? Bivsi muz nije zainteresovan za to.. A ja vrsim starateljstvo..

  5. Dobar dan. Htela sam da vas pitam da li moze suprug od moje mame da krsti moga sina.

Ovde napišite komentar ukoliko želite

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *